O statistică pentru 2014

vineri, 2 ianuarie 2015




Știam eu că îmi va lua o veșnicie să alcătuiesc niște topuri pentru cărțile citite în 2014, ba chiar m-a luat durerea de cap încercând să le pun într-o oarecare ordine. Nu mă pot limita la doar cinci sau zece cărți, fiindcă simt nevoia să menționez cam tot ce mi-a plăcut, iar anul trecut am avut parte de lecturi foarte bune (doar 16 cărți din 85 au între două și trei stele). Sper să nu vă apuce și pe voi migrenele urmărind atâtea titluri. :D

Am citit mai puține cărți decât în 2013 (85 față de 102, și multe dintre ele au fost scurte), iar în ce privește challenge-ul inițial de pe Goodreads - care includea 12 cărți de autori români, 12 cărți în franceză, 12 în spaniolă, 12 peste 400 de pagini - am reușit să mă „achit” doar de partea legată de literatura românească (am citit 14 cărți, cu zece mai multe decât în 2013 - o mare realizare). Pot să dau vina și pe mutat, dar îmi dau seama că blogul (început cândva prin februarie 2014) este cel care mi-a mâncat cea mai mare parte din timpul de lectură.

Am recitit o carte (Morarul care urla la lună de Arto Paasilinna) și am descoperit trei autori preferați (Ludmila Ulițkaia, Per Petterson, Alice Munro). Ismail Kadare și Ludmila Ulițkaia au fost cei mai citiți scriitori în 2014, fiecare cu câte trei cărți, apoi urmează, cu câte două, Alice Munro, Per Petterson, Javier Marias, Saramago, Marquez și Eric-Emmanuel Schimitt. Au fost și scriitori pe care i-am citit pentru prima oară și care au mari șanse de a deveni favoriți, însă aștept o a doua (sau o a treia) lectură pentru a mă lămuri.

Mai jos sunt cărțile favorite și cele care merită menționate, împărțite pe diverse categorii; nu am putut să le pun la grămadă, iar ordinea, deși nu este strict ierarhică după preferințe, este relativ aproape de impresia rămasă. Singura carte despre care nu am scris este Muntele vrăjit al lui Thomas Mann, care m-a intimidat (și nici nu mă apucasem de blog când am citit-o); astăzi aș avea mai mult curaj să scriu despre ea, dar este cam târziu, impresiile nu mai au aceeași intensitate.

Voi reveni și cu planurile de lectură pentru 2015, deși, după cum puteți vedea din poza de mai jos, mă abat foarte mult de la intențiile de început de an (am citit doar opt cărți din cele două teancuri).

Planurile mele de lectură la 2 ianuarie 2014
(am citit Scrisorar, Satantango, The Blind Assasin, The Blue Fox,
Oamenii-delfin, Inimă atât de albă, Zadarnică e arta fugii și Provizorat) 


Romane străine 

Eseu despre orbire - José Saramago
Un veac de singurătate - Gabriel García Márquez
Cartea cu pești a lui Gould - Richard Flanagan
Inimă atât de albă - Javier Marías
La furat de cai - Per Petterson
Ai toată viaţa înainte - Romain Gary (Émile Ajar)
Înmormântare veselă - Ludmila Ulițkaia
Mă numesc Roşu - Orhan Pamuk
Eseu despre luciditate - José Saramago
Sorgul roșu - Mo Yan
Generalul armatei moarte - Ismail Kadaré
Muntele vrăjit - Thomas Mann
Scrisorar - Mihail Şişkin
Satantango - László Krasznahorkai
Oraşul şi câinii - Mario Vargas Llosa
Sub piele - Michel Faber
Elogiu femeilor mature - Stephen Vizinczey
Iubire - Hanne Ørstavik


Romane autohtone

Venea din timpul diez – Bogdan Suceavă
Provizorat - Gabriela Adameșteanu
Băiuțeii - Filip Florian, Matei Florian
Zadarnică e arta fugii - Dumitru Ţepeneag
Muzici şi faze - Ovidiu Verdeş
Hotel Universal - Simona Sora
Papagalul verde - Martha Bibescu


Proză scurtă 

Fetiţele. Rude sărmane - Ludmila Uliţkaia
Balada de la Narayama - Shichirō Fukazawa (am citit doar povestea care dă titlul colecției)
Cei dintâi și cei de pe urmă - Ludmila Uliţkaia
Dragă viață - Alice Munro
Sanatoriul timpului (Manechinele - partea a II-a) - Bruno Schulz
Când eram muritor - Javier Marías


Cărți de non-ficțiune

L'analphabète: récit autobiographique (Analfabeta) - Ágota Kristof
Gustul, mirosul şi amintirea - Anamaria Smigelschi


Cărţi pentru copii & adolescenți

Jocul lui Westing - Ellen Raskin
Oamenii delfin - Torsten Krol
Marina - Carlos Ruiz Zafón
Planeta de Aur - K.J. Mecklenfeld
Broken Glass Park (Parcul cioburilor) - Alina Bronsky


N-au mai intrat în top, dar mi-au plăcut

Dormind la soare - Adolfo Bioy Casares
Spiritus - Ismail Kadaré
Istoria iubirii - Nicole Krauss
Mărturisirea lui Lúcio - Mário de Sá-Carneiro
Blestem curgerea timpului - Per Petterson
Zazie în metrou - Raymond Queneau
Zona Sinistra - Ádám Bodor
Trenuri cu prioritate - Bohumil Hrabal
Salon de frumuseţe - Mario Bellatin
Drumul - Cormac McCarthy
Torturaţi-l pe artist - Joey Goebel
Pe când eram o operă de artă - Eric-Emmanuel Schmitt
Hotel Iris - Yōko Ogawa
Miramar - Naghib Mahfuz
Nimfa nestatornică - Guillermo Cabrera Infante
Suflet de femeie - povestiri portugheze
Inima cusută - Carole Martinez (parțial grozavă, dar merită menționată)


Surprizele anului
Cartea cu pești a lui Gould - Richard Flanagan
Elogiu femeilor mature - Stephen Vizinczey
Gustul, mirosul şi amintirea - Anamaria Smigelschi
Sânge de pasăre pe haine - Liviu G. Stan

Dezamăgiri

Cele mai dificile 
Muntele vrăjit - Thomas Mann
Cartea cu pești a lui Gould - Richard Flanagan

Niște date
Cărți citite în 2014: 85
Volume voluminoase: 6 peste 400 de pagini
Cea mai lungă carte: Muntele vrăjit - Thomas Mann
Literatură românească: 14
Cărţi scrise de femei: 23


34 de comentarii

  1. Acum ca ai pomenit de femei, am verificat si eu; din 54 de carti in /014, 29 au fost scrise de femei. Ma felicit, n-a fost cu intentie, dar imi place rezultatul.

    Sa ai un an plin de lecturi frumoase. Iar eu musai s-o citesc pe Ulitkaia!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oau, mai mult de jumătate! Nici eu nu-mi propun să citesc mai multă literatură scrisă de femei (pentru că nu am vreo reținere față de ele), dar la final sunt curioasă care este rezultatul spontan și neinfluențat de vreun challenge. :)
      Între timp am mai adăugat un paragraf, că nu scrisesem destul. :D Uitasem să menționez câte cărți de același autor am citit, iar Ulițkaia e cu trei, ca și Kadare. Musai s-o citești, da! Nu avem noi gusturi asemănătoare mereu, dar cred că de ea o să-ți placă. :)

      Ștergere
  2. Foarte frumoasa postare, Ema. Multumiri pentru includerea cartii mele Planeta de Aur in lista ta de favorite. Knopf nu mai poate de bucurie, iti dai matale seama :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi Planeta de Aur are locul ei binemeritat în topul de cărți pentru cei tineri, așa că nu puteam s-o las pe-afară. Și acum mă mai gândesc cu drag la Peștele Banană sau la Wilhelmina și la acea lume surprinzătoare a jucăriilor, care mi-a adus atâta bună dispoziție. Eu îți mulțumesc că mi-ai oferit în dar cartea asta atât de simpatică! :)

      Ștergere
  3. Inca n-am facut o lista cu ce-as vrea sa citesc in 2015, dar postul asta sigur va fi una din sursele de inspiratie.
    Mai mult ca sigur am sa caut Ludmila Uliţkaia si Per Petterson.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, mă bucur să aud asta, mulțumesc pentru feedback. Tocmai din acest motiv nu am putut să las deoparte unele titluri și să mă limitez doar la zece, de exemplu. Aș fi trăit cu impresia că le-am nedreptățit pe cele omise. :)
      Primele douăzeci mi-au plăcut foarte mult, fiecare în felul ei, și a fost greu să le așez într-o oarecare ordine (de-asta am preferat să pun proza scurtă într-o listă diferită, ca să nu mă complic și mai tare). Dar le recomand pe toate, fără alte rețineri decât preferințele fiecărui cititor - pentru că diferențe de gusturi vor apărea întotdeauna. Eu una n-aș fi crezut că sunt oameni cărora nu le-a plăcut ”Un veac de singurătate”, dar există, ba chiar unii care citesc cărți serioase.

      Ștergere
  4. "Ai toata viata inainte" si "Cu cât merg mai repede, cu atât sunt mai mică", doua dintre cartile pe care le-am abandonat in 2014. Mi-am spus ca nu mai citesc ce nu-mi place, cand ma asteapta atata literatura buna. Cartea lituanianului mi s-a parut puerila si intr-un stil pretentios care nu-si avea locul. Se putea scoate mult mai mult din carte daca era scrisa de altcineva. Cat despre cartea norvegienei, ea stie ce a vrut sa spuna.

    "Ma numesc Rosu" la mine se afla in Top 10 all-time. Ma doare, Ema Cojocaru, sa o vad la tine pe locul 8 intr-un top anual.

    In rest, foarte interesante topuri si este de admirat pasiunea ta pentru statistica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmm, chiar mă mir că ai abandonat Ai toată viaţa înainte. E bine să nu te chinui cu ce nu-ți place, mai ales dacă ai un timp limitat pentru lectură, dar cred că de data aceasta merita să insiști cu lectura și să te pronunți la final. Puerilă? Păi chiar trebuia să sune așa, că doar vorbește un copil. :) Dar n-ai sesizat și umorul, ironia și maturitatea acelui copil? Oricum, nu vreau să te conving, pentru că încerc să respect gusturile celorlalți și diferențele de opinii în privința cărților.
      Mă mir că nu ai pomenit-o și pe Munro, țin minte că nici ea nu ți-a plăcut.
      Of, sper că ți-a trecut durerea. :) Multe dintre cărțile din prima listă sunt extrem de apropiate între ele în ceea ce privește plăcerea cu care le-am citit și impresia pe care mi-au lăsat-o. Ce naiba, chiar n-am putut alege între Eseu despre orbire și Un veac de singurătate, de exemplu, dar m-am dat bătută până la urmă și le-am așezat cumva. Nici acum nu sunt mulțumită de ordine, ca să știi, pentru că fiecare carte are ceva al ei care mi-a plăcut mult. Cred că cel mai bine era să urmez planul inițial și să le pun în ordinea în care le-am citit, ca să nu-mi apară cârcotași ca tine să se plângă (înțepătură strecurată cu drag).
      În ce-l privește pe Pamuk, presimt că voi citi cărți de el care-mi vor plăcea ceva mai mult decât Mă numesc Roșu.

      Ștergere
    2. Romain Gary e lituanian? Hmm…
      Pentru a respecta adevărul istoric, avem de-a face în realitate cu un evreu rus, născut în Lituania şi emigrat în Franţa, în armata căreia a luptat pe front şi care l-a decorat pentru vitejie.
      Romanul său “La vie devant soi” a primit distincţia literară franceză supremă, Goncourt, crezîndu-se că e vorba de un oarecare Emile Ajar, rezident în Brazilia.
      Pentru a pune capăt întrebărilor legate de identitatea sa etnică, anunţă următorul arbore genealogic pentru fiul său Diego, născut din căsătoria cu actriţa Jean Seberg: “este din străbunic mongol, din mamă americană de origine suedeză, din bunică evreică, limba lui maternă e spaniola, deja de-acum, de la vîrsta de şase ani, este un excelent francez, guvernanta lui a hotărît să-l crească în religia catolică.”
      Ah, da. Cineva îmi spune că Centrul Cultural Francez din Israel se cheamă “Romain Gary”.

      Ștergere
  5. Ai muncit ceva la statistica aceasta! Dar, când faci ceva cu şi din pasiune...

    Primele două cărţi, Eseu despre orbire şi Un veac de singurătate, sunt şi printre preferatele mele. M-am apucat să citesc Intermitenţele morţii de Saramago şi am nişte „restanţe” din Márquez.
    Văd că ai pus „Sub piele” a lui Michel Faber la favorite; ecranizarea a fost aspru criticată, din cauza realizării.
    Cât priveşte Dezamăgirile, avem o „pasiune” comună, Tsukuru Tazaki.
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Drept să spun, am început listele cu avânt și entuziasm, că am crezut c-o să fie simplu, dar m-am îngrozit când am văzut că nu se mai termină adunatul titlurilor și mutatul lor ba mai sus, ba mai jos! Evident, nici acum nu sunt mulțumită de ierarhie, cred că mai bine le treceam pur și simplu în ordinea în care le-am citit, iar atunci n-aș fi simțit că am nedreptățit unele dintre ele.
      Filmul Under the Skin n-are aproape nimic în comun cu cartea. Am scris un pic și despre film la postarea despre romanul lui Michel Faber. Pe mine m-a impresionat Sub piele, și acum mă gândesc la ea. Dar îmi dau seama că nu-i pentru toată lumea, căci e tare bizară.

      Ștergere
  6. Interesanta statistica, si topuri bine realizate. Eu nu m-am prea tinut de citit literatura romana. M-am dat batuta dupa 4 romane. M-a exasperat la culme "Nepotul lui Dracula" de Alexandru Musina. Sper ca preferintele tale sa imi mai dea ceva idei. :)

    Oricum, ai muncit ceva la topul acesta. Eu nu cred ca as avea rabdare sa parcurg din nou toate cartile citite si sa fac un top (sau chiar mai multe) din ele.

    Ca date statistice mai (mult sau mai putin) interesante:
    carti citite: 66
    in limba germana: 24
    in romana: 5
    (restul in engleza)
    scrise de femei: 27

    Sincer eu n-am prea inteles toata "tevatura" aceasta cu hai sa citim carti scrise de femei. Eu tind sa citesc rezumatul si apoi cateva recenzii... si daca suna bine, le dau o sansa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Vera! Abia mi-a trecut durerea de cap. :)) Îmi place tare mult să compilez liste de tot felul, dar nu prea am făcut asta pe blog până acum. Mă gândeam să refac și listele pentru 2012 și 2013, dar, după experiența de astăzi, n-o să mă apuc de ele prea curând. :))

      N-am auzit de Nepotul lui Dracula... E drept că trebuie să alegi bine ce cărți citești, altfel rămâi cu o impresie proastă față de întreaga literatură românească și-ți piere tot elanul de a mai încerca ceva. Eu văd că am făcut progrese, pentru că în 2012 numărul de cărți românești a fost zero. Între timp mi-am făcut ceva provizii de cărți autohtone promițătoare, sper să reușesc să citesc mai mult de 14 în acest an (sau măcar tot atât).

      Oau, felicitări pentru cele 24 de cărți în limba germană! Țin minte că spuneai tu ceva la un moment dat, legat de faptul că ți-ai propus să citești mai mult în germană, și văd că ai reușit. Poate mă inspiri și citesc și eu măcar 5 cărți în franceză și 5 în spaniolă anul ăsta. :))

      Legat de cărțile scrise de femei, eu am devenit conștientă de acest aspect după ce am observat acum câțiva ani că scriitoarele sunt cam neglijate, iar unii cititori chiar le evită (din misoginism, neîncredere, plus alte motive). Nu știu dacă ai văzut, dar pe Goodreads s-a lansat grupul (și mișcarea, hihi) ”The year of reading women”.
      Eu n-am nici un fel de prejudecăți legate de ele (ar fi culmea!), dar mi s-a trezit curiozitatea să observ cât de multă literatură scrisă de femei citesc de fapt în mod spontan. Și eu aleg de multe ori cărțile în funcție de premisă; autorul contează mai puțin, iar sexul lui chiar deloc. Aștept prima carte scrisă de un robot, dacă nu există deja! :))

      Ștergere
  7. Interesant topul, unele le-as fi inclus si eu, dar le-am citit anii trecuti. Ai remarcat bine, trebuie sa ma apuc si eu de non-fictiune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi, Coffee. Unele cărți de non-ficțiune seamănă cu ficțiunea și sunt la fel de interesante sau chiar mai mult, așa că riscul de a nu-ți fi pe plac e foarte mic. Eu sunt o fană declarată a poveștilor de viață adevărate, mai ales dacă sunt spuse cu umor. :)

      Ștergere
    2. Sunt de aceeasi parere. Sincer am fost si eu surprins cand m-ai intrebat de astfel de carti. Desi imi place genul nu am citit nimic anul trecut. Trebuie sa fac ceva. Poate treci si Intr-o noapte de iarna despre care am vorbit pe blog la carti de citit, porneste de la situatii reale.

      Ștergere
    3. Nu am urmărit eu fiecare articol de la tine, dar aşa mi se păruse şi mie. Ei, recuperezi anul acesta. :) Am văzut că ai parteneriat cu Meteor Press, așa că poți lua ceva cărți de non-ficțiune de la ei. ”Nimic de invidiat” e neapărat de citit.
      Da, scuze, Coffee, chiar voiam să citesc ce ai scris despre ”Într-o noapte de iarnă”, dar uite că n-am apucat. Revin cât de curând, chiar eram curioasă, mai ales că nu auzisem deloc de cartea asta.

      Ștergere
  8. Foarte interesante topurile!
    Am facut si eu unul, pe blogul Miscell@anea, cu cele mai frumoase romane citite de mine in 2014.

    Un an nou minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă mulțumesc pentru vizită, urări și apreciere!
      Dacă nu mă înșel, am văzut la cineva link-ul către topul dvs., dar n-am investigat mai departe din cauza programului alandala. Vă fac o vizită acum, până nu mă rătăcesc din nou printre banalele activități de zi cu zi. :)
      Un an fain să aveți, cu mulțumire și sănătate!

      Ștergere
  9. Răspunsuri
    1. Mă bucur să aud asta. :) Eu știam de blogul dvs. și v-am mai vizitat de câteva ori, dar fără a lăsa un comentariu. Mă bucur că ați făcut primul pas. :)

      Ștergere
  10. Ai citit 102 carti in 2013? Adica 2 pe saptamana? Wow... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă este timp, se pot citi și trei sau patru cărți mai scurte pe săptămână! :) După cum am spus și mai demult, nu mă uit la televizor (și nici nu mai am așa ceva de peste zece ani), am renunțat aproape de tot la filme și la seriale, nu mă omor cu gătitul și curățenia, încerc să stau cât mai puțin pe Fb și pe internet, așa că se strânge timp destul. :D

      Ștergere
  11. I'm interested to see that you rate the novel by Gabriela Adameşteanu highly Ema, because I found out yesterday, when I met John O' Brien, that Dalkey Archive will soon publish her novel Intalnirea / The Encounter. I remember we thought about reading Dimineata pierduta / Wasted Morning before (and I can see it in your photograph above), but perhaps now we will be able to read The Encounter instead.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Wow, such good news, Declan! Thank you for letting me know! I was just compiling a crazy to-read list for the blog (a one time experiment, I can tell you, as it only leads to depression and despair) when I saw your comment, so I added The Encounter to the list. :) Although I was eager to read Wasted Morning before, which I think is her best novel, I can postpone it for later.

      Ștergere
    2. I've forgot to ask you, were there any news concerning other Romanian novels that might be translated? You mentioned something about Lucian Dan Teodorovici at some point and I was curious which of his novels might be published in English.

      Ștergere
    3. There are two other Romanian books due in the first half of the year. As you mentioned Ema, Lucian Dan Teodorovici is the author one of them, Celelalte povesti de dragoste / The Other Love Stories .There will also another novel by Dumitru Tsepeneag (the sixth of his books that the press will have published), this one is called Camionul bulgar / The Bulgarian Truck. Dan Lungu will have to wait until later in the year for his books to be published.

      Ștergere
    4. Sorry, Declan, I was completely overwhelmed by the avalanche of comments on my other post, so I missed yours.
      Oh, poor Dan Lungu, he's always at the back of the queue! I wonder why translating his novels is not a priority. Well, I hope the funds won't run out until his turn comes! :) I'm anxious to find out which of his novels will be translated into English. 'I'm an Old Hag' will probably be one of them (I don't remember the other noun used instead of 'hag', but I can see the news about the movie are using this term).
      Ok, Tsepeneag seems to be the most translated Romanian author into English by now. I have 'The Bulgarian Truck' on my shelves, in fact I have almost all his works, since they were on sale and I bought them all, so that they won't run out of stock. :P
      One of my friends has 'The Other Love Stories' by Teodorovici, but she wasn't that much impressed. Anyway, we can read it together some time this year.
      Thank you so much, Declan, for letting me know! You're so thoughtful! :)

      Ștergere
    5. I can see that you are extremely busy dealing with comments Ema. Your blog is really taking off. When I logged on earlier there was someone from Florida and another from England, so you are becoming known around the world. Soon you won't have time to read and I will just have to resort to sending more emails to Bruno :) .

      Ștergere
    6. Ha, tell me about it! I enjoy comments (who doesn't?) and I want to reply to everyone, but it takes time. Rest assured that I'll come back to normal after I publish the first review of this year. I can tell it's only a momentary spotlight that will go off soon. :)

      Ștergere
  12. La multi ani! Pentru ca de aproape 5 luni te citesc si ma inspir, voiam sa iti fac si eu o recomandare,- poate nu ai avut de a face cu autorul- si anume Aldous Huxley. Pe langa viitorul distopian prezentat in Minunata lume noua, cartea de final de 2014 si inceput de 2015 a fost Orb prin Gaza, carte scrisa intr-un stil acurat si fascinant in acelasi timp, care cred ca te-ar putea prinde si pe tine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Că tot spuneam mai sus că nu mă omor cu treburile în gospodărie, na, că am fost răpită momentan de ele și n-am mai apucat să răspund. :D
      Mulțumesc pentru urări, Alexandra, și mă bucur dacă găsești inspirație pe aici. Cu cititori ca tine, sigur găsesc energie pentru încă un an de blog. :)
      Am citit ”Minunata lume nouă” acum ceva vreme, dar n-am scris despre ea nici măcar pe Goodreads, unde publicam recenzii mai scurte în engleză. Notez ”Orb prin Gaza” ca recomandare de la tine, dar anul acesta sigur nu apuc să o citesc (oau, și mai are și aproape 600 de pagini!). Tocmai ce mi-am făcut un fel de plan de lectură și deja m-a apucat disperarea. :))

      Ștergere
  13. Wow! Foarte multe carti si foarte bine organizate pe categorii! :) Ma voi inspira din recomandarile tale de proza scurta pentru lista mea de lectura pe anul acesta. Tot in materie de proza scurta, m-au impresionat in 2014 "Nocturne. Cinci povesti despre muzica si amurg" (Kazuo Ishiguro) si "Garden Party & Other Stories" (Katherine Mansfield), pe care le recomand cu drag. In general, am incercat sa ma limitez la un top de 7 carti preferate in 2014: http://cristinaposircaru.blogspot.ro/2015/01/top-7-carti-preferate-in-2014.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Cristina! Mie mi-ar fi fost imposibil să mă limitez la doar șapte cărți. Inițial plănuiam să scriu câte puțin despre fiecare carte din listă(e), dar am renunțat repede la idee - mi-ar fi luat o săptămână să termin postarea. :))
      Mulțumesc pentru recomandări, le trec pe listă. De Garden Party știam de mult, însă nu am apucat să citesc povestirile. Încă mă împrietenesc cu proza scurtă, dar am scăpat deja de cea mai mare parte din rețineri. :)

      Ștergere

Un produs Blogger.