Zilele trecute mă gândeam la planurile de lectură pentru 2019 și mi-a venit o idee poznașă: ce-ar fi să merg în fiecare lună la Biblioteca Metropolitană și să aleg câte o carte despre care nu știu absolut nimic? Un autor de care n-am auzit, o carte jerpelită pe care nimeni n-o mai bagă în seamă de cine știe când... M-a amuzat ideea, pentru că-mi plac provocările care au o doză de imprevizibil. După aceea mi-a venit o idee și mai nostimă: ce-ar fi să găsesc un joc literar pentru fiecare lună și să vă invit și pe voi să participați? Cu siguranță, ar fi mult mai distractiv dacă schimbăm păreri și povești despre experiențele pe care le-am avut la fiecare provocare. Plus că e musai să reiau Luna literaturii mioritice, pe care n-am mai organizat-o în 2018 și, ce să vezi, la finalul anului mi-am dat seama că am citit mult mai puține cărți românești.
Nu m-au atras niciodată provocările de lectură găsite pe net, în genul „citește o carte cu un număr în titlu” sau „care conține culoarea favorită în titlu” sau „o carte cu o copertă urâtă”. Nu mă îndoiesc că pe alți cititori îi amuză și îi ajută să citească mai mult și mai variat (ceea ce e grozav), dar în cazul meu e nevoie de alt gen de provocări pentru a-mi stârni cu adevărat interesul – așa că m-am gândit la propriile jocuri literare. N-a fost prea dificil să găsesc treisprezece (unul în plus pentru ianuarie viitor, o idee care-mi venise de vreo doi ani), fiindcă m-am inspirat chiar din viața mea de cititor, cu temerile, prejudecățile și situațiile cu care mă confrunt adeseori.
Fără alte introduceri, iată jocurile literare la care m-am gândit (s-ar putea să mai modific mici chestii pe parcurs, dar deocamdată ar fi cazul să pun punct, pentru că m-a cam luat valul la unele prezentări și în ritmul ăsta n-o să mai public niciodată articolul):
IANUARIE – Fii om serios
Citește o carte împrumutată pe care ar fi trebuit s-o înapoiezi încă de anul trecut – dacă nu cumva stă în biblioteca ta de doi sau de, ups, trei ani. Știu, știu, departe de tine gândul că prietenul poate chiar a uitat de carte între timp. Dar, ca să începi anul cu conștiința curată, fie citești cât mai curând ce ai împrumutat în anii din urmă, fie dai toate cărțile înapoi. Simplu ca bună ziua.
***Pentru acei cititori-model care nu au pe conștiință cărți împrumutate, dar vor să înceapă anul cu o provocare, aceasta ar putea suna așa: citește o carte clasică pe care o amâni de ani buni.
FEBRUARIE – Blind date cu o carte
Vizitează un prieten, o rudă, un profesor (condiție: trebuie să aibă o bibliotecă) sau mergi la biblioteca publică, scotocește prin rafturi și alege o carte despre care nu știi absolut nimic. Dacă autorul îți este complet necunoscut, cu atât mai bine. E posibil să nimerești un gunoi, dar sunt destule șanse să ai parte de o surpriză foarte plăcută.
MARTIE – Ia autorul de coarne
Citește unul dintre scriitorii aceia faimoși la care toată lumea zice că e musai să ajungi, dar, ca un făcut, tu n-ai reușit încă să răzbați până la el (sau la ea). În ton cu luna martie, ai putea să dai întâietate scriitoarelor, deși nu cred că Virginia Woolf o să-ți poarte pică dacă îl alegi pe Joyce.
APRILIE – Cu mintea deschisă
Citește o carte populară pe care o eviți tocmai din cauză că se vorbește prea mult despre ea. Unii spun că e genială, alții sunt furioși că și-au pierdut timpul, și poate că ai început deja să crezi că nu va fi pe gustul tău. Mai bine vezi cu ochii tăi despre ce este vorba, înainte să te alegi cu păreri preconcepute.
MAI – Ieși din zona de confort
Dacă ocolești anumite genuri literare (teatru, istorie, poezie, SF, chick-lit, LGBTQ, cărți grafice etc.), acum ar fi momentul să citești o carte pe care n-ai pune-o în mod normal pe lista de lecturi. Nu zic, doamne ferește, să te îndepărtezi prea mult de zona sigură și să citești, știu eu, o carte erotică cu extratereștri sau niscaiva romane autohtone lepidopterologice, pentru că n-aș vrea să am pe nimeni pe conștiință.
IUNIE – Baba oarba cu cărți
Închide ochii, mergi la bibliotecă*, agită mâinile în aer de câteva ori (poți să te și rotești), după care alege o carte la întâmplare. Dacă pare prea groasă la pipăit și simți nevoia să trișezi, cel mai bine ar fi să te abții, dar, nah, poți pipăi rafturile în continuare, până dai de o carte mai subțire. Deschide ochii: dacă strâmbi din nas, înseamnă că e cazul să scapi de cartea respectivă. În toate celelalte situații, citește-o până la capăt.
*Mă refer la biblioteca personală, dar poți face asta și într-o bibliotecă publică, de ce nu?
IULIE – Călătorii livrești
Citește un autor (sau o autoare) dintr-o țară pe care n-ai mai explorat-o literar până acum. Ideal ar fi să vizitezi țara în timp ce citești cartea, sau să fii îndeajuns de bogat încât să pornești imediat într-acolo, în caz că ai făcut o pasiune subită (cum mi s-a întâmplat mie cu Islanda), sau să nu mai cumperi cărți timp de zece ani, să pui banii deoparte și să fii pregătit pentru momentul când o carte te va impresiona într-atât, încât te vei ridica din fotoliu, vei cumpăra un bilet de avion, vei arunca câteva lucruri în valiză și vei porni neîntârziat către țara despre care tocmai ai citit într-o carte.
AUGUST – Luna literaturii mioritice
Dacă ești un cititor neînfricat*, poți citi întreaga lună numai cărți românești. Ideea ar fi să incluzi în lista de lecturi și literatură autohtonă, mai ales dacă în restul anului citești foarte rar sau deloc cărți scrise de autori români.
*Un astfel de cititor neînfricat chiar există și se numește Cristina. :D
SEPTEMBRIE – Înapoi la școală
(Re)citește un autor clasic român, sau o carte studiată la școală la care te gândeai să revii cândva, sau o carte din programă peste care ai sărit la vremea respectivă. De pildă, eu am evitat „Moromeții” și nici până în ziua de azi nu știu exact despre ce e vorba în cartea asta.
OCTOMBRIE – Just do it!
Citește o carte într-o limbă străină pe care ți-ai dori să o exersezi, dar eziți din diverse motive (ți se pare prea dificil, ți-e lene, crezi că n-o să reușești etc.). Folosește dicționarul, perseverează, du lectura la capăt.
NOIEMBRIE – Mergi pe mâna altuia
Citește o carte pe care cineva ți-a recomandat-o, dar numai dacă te atrage cu adevărat (cartea, nu persoana). Dacă s-au adunat mai multe cărți în urma recomandărilor, poți trage la sorți: scrii fiecare titlu pe un bilețel, pui bilețelele într-un borcan și alegi unul. Ce-ți pică, aia citești, fără să trișezi! În cazul nefericit în care nu ți-a plăcut, rămâne la latitudinea ta în ce fel îi vei da vestea persoanei care ți-a vorbit cu atâta entuziasm despre carte.
DECEMBRIE – Închide cercul
Reia lectura unei cărți pe care ai lăsat-o deoparte anul ăsta (sau în anii din urmă) și de data asta citește-o până la final, chiar dacă va fi nevoie să reîncepi cu prima pagină. În caz că nu te mai atrage deloc, ai putea s-o dăruiești cuiva care și-o dorește.
IANUARIE – Fii om curajos
Începe și termină o carte de care ți-e teamă. Fie că e vorba de un volum de o mie de pagini, fie că te aștepți la o lectură foarte dificilă, ia-ți inima în dinți și înfruntă una din cărțile care te intimidează.
Anul ăsta mi-am propus să fiu mai disciplinată, iar o parte din programul meu de „autoeducare” (:D) ține chiar de aceste provocări. Desigur, m-aș bucura dacă vă alăturați și voi, fie că participați la un singur joc, la trei sau la toate. Voi hotărâți dacă una dintre provocări vă poate ajuta în vreun fel, chiar și numai pentru a condimenta un pic viața de cititor. M-aș bucura și dacă reveniți cu impresii și povești, ba chiar cu sugestii.
În caz că preferați să postați pe Facebook, puteți folosi tagul #jocuriliterare, în felul ăsta voi putea vedea și eu ce cărți ați ales, ce poze ați făcut, ce păreri ați avut. M-am gândit să fac un event separat pe Fb pentru fiecare provocare, dar nu sunt foarte sigură că e necesar (dacă voi credeți că da, aștept feedback). După pauza de o jumătate de an, m-am hotărât să revin cu postări pe pagina de Facebook a blogului – doar din când în când și fără să mă mai las influențată de felul în care evoluează pagina.
Ar fi redundant să scriu una articol separat pentru provocarea lunii ianuarie, așa că dau chiar acum startul celor 12 + 1 jocuri literare. :D Mult spor la citit & sper să vă și distrați!
Draga Ema, iti multumim pentru recomadari! Si eu sunt intersata!
RăspundețiȘtergereMă bucur să aud asta, Zuzu! :D Dacă și când ai timp, sper să revii și cu impresii.
ȘtergereUite si un alt tip de joc literar: https://www.1001-calatorii.ro/tari-si-carti-un-joc-literar-pentru-anul-care-vine/
RăspundețiȘtergereMulțumesc pentru link, chiar e foarte simpatic jocul inventat de Anca. Păcat că nu a scris un update, acum sunt curioasă dacă a reușit să citească câte o carte din țările respective și ce anume a ales.
ȘtergereSuper simpatice provocările, mulțumim! Pentru ianuarie chiar am o carte împrumutată de trei ani. E timpul :)
RăspundețiȘtergereMă bucur, Ivona! :)
ȘtergereHihi, chiar că ar fi timpul să citești cartea aia împrumutată. :)) Ce carte e?
Piei, ispită! La cît de haotic citesc eu, un calendar ca ăsta ar fi binevenit, dar pe de altă parte îmi place să fiu haotică :D
RăspundețiȘtergereHaha, te înțeleg, Stela, și lecturile mele sunt tare haotice și mă țin doar de o mică parte din planurile pe care mi le fac la începutul anului. Partea bună e că provocările astea sunt destul de generale și lasă loc de manevră, adică nu trebuie să mă hotărăsc acum ce carte o să aleg pentru fiecare joc în parte (plus că unele au o doză mare de imprevizibil, ceea ce chiar mă atrage :D).
ȘtergereCe mişto e ideea, Ema! Chiar o să pun în practică provocarea pentru ianuarie.
RăspundețiȘtergereTii, tare mă bucur că-ți place ideea și că ai intrat în joc! :D
ȘtergereCe carte (împrumutată) o să citești?
O chestie la care ma gandesc din ce in ce mai mult.Sa sparg case părăsite și să răsfoiesc cărțile din biblioteca,daca ar exista una.Ar fi un videblog misto, nu? :))
RăspundețiȘtergereCe zici Ema, te alături sa-mi fii complice?
:)
Ha ha, sună foarte mișto, dar și înspăimântător. Am o prietenă care ar fi tare încântată de ideea ta. Vara trecută mi-a propus să intrăm într-o casă părăsită de pe Popa Rusu, dar când am ajuns la poartă am constatat că alții ne-o luaseră înainte și se instalaseră deja acolo. Poate facem un trio, haha. Te pricepi să deschizi lacăte? :D Că la spart geamuri nu mă bag.
ȘtergereWoau...frumos planul si jocul :)
RăspundețiȘtergerete tin la curent draga Ema..
carte imprumutata, de gasit musai :) )))
Ha, adică ai o carte împrumutată pe care nu mai știi unde ai pus-o sau ai de gând să împrumuți o carte de la cineva, ca să participi la joc? :))
ȘtergereMulțumesc, dragă Sorina, pentru comentariu și entuziasm. :D
januarie: nu cred sa am carti imprumutate de demult. am insa o carte celebra, luata de demult si pe care am pus-o pe raftul 2019, dar nu cred ca voi termina prea curand ce citesc acum.
RăspundețiȘtergerefebruarie: nu ma bag la asta
martie: merge cartea aia de care pomeneam la ianuarie, omul fara insusiri.
aprilie: ce carte, suge-o ramonette? fluturi? nu, multumesc, pasez si aici.
may: ma tem ca si aici dau pas.
iunie: nu prea se aplica, am citit mai toate cartie din biblioteca mea, iar daca dau din maini pe acolo cu ochii inchisi risc sa daram multe trebi.
iulie: poate da, daca gasim ceva.
august: aici ma bag indiscutabil.
septembrie: si aici ma bag. da sa ne mai aduci aminte, please.
octombrie: nu, multumesc.
noiembrie: i do this all the time, asa ca o data in plus ce-o sa fie?
decembrie: da, stiu o carte in situatia asta. ba chiar doua. de fapt, probabil ca sunt zeci.
ianuarie: nu stiu. mai e mult pana atunci.
Chiar mă gândeam: stai c-apare radu cu niște comentarii de-alea acide, specialitatea casei ionescu. Eh, ai fost destul de blând. Ba chiar m-ai făcut să râd cu ce ai scris la iunie.
ȘtergereÎn ce mă privește, Omul fără însușiri ar merge la ianuarie viitor, deși adevărul e că nu-mi doresc foarte tare să o citesc (nu în viitorul apropiat, cel puțin). I-am făcut-o cadou lui frate-meu în ediția de la Polirom, aia în două volume, dar nici că s-a apucat de ea până acum.
Desigur că mă gândeam la propria mea experiență când am scris provocarea cu cărțile populare – fiindcă n-am citit nici Laur, nici O viață măruntă, nici Vara în care mama a avut ochii verzi, ca să dau și un exemplu mai aproape de casă. Dar dacă cineva e curios să vadă cum sunt cărțile pomenite de tine, de ce nu? Deși e de ajuns să citești câteva recenzii (cu spoilere, neapărat) ca să te lămurești care-i treaba. Uite că, deși am citit spoilerele tale la O viață măruntă, tot nu mi-am dat seama dacă mi-ar plăcea cartea asta sau nu. Adică e posibil să-mi placă, deși eu sunt aproape convinsă că nu-i genul meu.
Ma bag si eu! Poate ma inviorez cumva anul acesta. Dar cum sa fac...sa nu uit? Fa un grup, un event (pentru toata provocarea nu neaparat lunar) sau ceva...sa ma motivez lunar. :)
RăspundețiȘtergereYeeey! Mă bucur că te tentează provocările, Diana. :D
ȘtergereIntenția mea e să public lunar pe blog câte un articol despre fiecare provocare și să schimb totodată fotografia de copertă pe pagina de Fb, mă gândesc că ăsta ar putea fi un reminder pentru cei interesați să participe, ca să nu mă mai complic cu event-uri sau grupuri. Și îți reamintesc eu în privat, dacă nu uit. :D
Vreau sa particip si eu, dar am inceput o carte groasa inainte sa postezi planul/jocul si ritmul in care citesc eu poate sa dureze si o luna :(.
RăspundețiȘtergereHihi, nu-i bai, poți participa din februarie sau poți alege doar câteva din jocurile astea literare, în funcție de ce te atrage.
ȘtergereMult spor la lectură! Și eu mă lupt cu o carte groasă, 4321 a lui Auster, noroc că se citește destul de ușor. Sper să n-o mai lungesc mult, ca să mă apuc de cartea împrumutată (mai e până la finalul lunii, dar zilele trec repede și n-aș vrea să mă trezesc că nu m-am achitat de provocarea lunii ianuarie :D).
Ha, ha, sunt chiar nostime şi instructive ”provocările”. Fiindcă deja am început mai multe cărţi, fără a le termina, mă rezum (deocamdată) să comentez la prima şi la ultima lună: ianuarie: nu ştiu dacă sunt un cititor model, dar nu am de restituit vreo carte. În schimb, un roman clasic amânat şi răs-amânat este ”Umiliţi şi obidiţi” de Dostoievski. Iar pentru decembrie, (cu trecere şi prin aprilie :D), mărturisesc, cu riscul de a-mi atrage oprobriul public, că nu am reuşit să termin ”Cartea neagră” a lui Pamuk, pe care de altfel am şi donat-o. Revin şi cu alte impresii.
RăspundețiȘtergereHa, taman de cărțile menționate de tine am dat la cea mai recentă vizită prin anticariate. Îmi doream „Cartea neagră” de ceva vreme (subiectul mi s-a părut foarte interesant) și am fost cât pe ce s-o cumpăr, dar am deja în bibliotecă câteva cărți de Pamuk pe care nu le-am citit, așa că m-am abținut și am pus-o la loc pe raft. În alt anticariat mi-a atras atenția ediția de limbă engleză a romanului lui Dostoievski, datorită titlului care suna cumva nenatural: „Humiliated and Insulted”. Titlul tradus în română sună mult, mult mai bine.
ȘtergereMă bucur că te-au amuzat provocările, dacă participi la vreuna dintre ele, sper să revii cu impresii. :)
Fara sa stiu de provocare pana acum, se pare ca m-am achitat de cea de pe luna asta. Am imprumutat anul trecut La Est de Eden si am reusit sa o termin zilele trecute. Acum de abia astept sa i-o dau inapoi, ca sa simt ca am closure.:))
RăspundețiȘtergereHaha, ia uite, mă bucur că ai participat la provocare fără să ai habar de ea.
ȘtergereMda, eu am împins spre finalul lunii cartea împrumutată („Pierdutul paradis” de Nooteboom), dar azi sau mâine mă apuc de ea, că nu vreau să mă fac de rușine. :))
Bun jocul. Ma face sa ma gadesc ca in acest ianuarie am inceput o carte pe care nu am reusit sa o termin pentru ca nu am ajuns sa "intru" in lumea autorului. Kazuo Ishiguro An Artist of the floating world. Cu provocarea asta, poate o reiau in decembrie. PS rar mi se întâmplă sa nu termin o carte începuta pentru ca de obicei ma fortez sa nu o abandonez. Salutari, Michelle
RăspundețiȘtergereMichelle, acum am făcut legătura și mi-am dat seama cine ești. :)
ȘtergereMda, te înțeleg, nici eu nu prea abandonez cărțile, mai ales dacă am trecut de jumătate. Are legătură cu timpul investit și cu lucrurile neduse la capăt, deși uneori ar fi mai înțelept să renunț.
N-am citit cartea lui Ishiguro, dar am observat că e destul de apreciată. Sper să ai mai mult succes în decembrie, dacă reiei lectura. Eu nu m-am lămurit încă în privința lui Ishiguro – „The Buried Giant” mi-a plăcut mult, „Never Let Me Go” a fost așa și așa (deși am impresia că nu eram eu pregătită pentru cartea asta), iar la alte cărți n-am mai ajuns, deși mi-am tot propus.
Eu sunt acea Michelle, da. Si mi- am dat seama că avem radacinibn acelasi oras. Cat despre Ishiguro, eu sunt la a doua experiența care nu m- a incantat. Dar cartea inceputa in ianuarie fiind de imprumutata sa intru in jocul tau cu speranta sa o termin in decembrie. Acum tocmai am descoperit Aviatorul ( autor rus, Humanitas) și "arde" daca nu- l citesc. Atracție irezistibilă. PS mi- a plăcut mult jurnalul tau de ianuarie.
RăspundețiȘtergereA, ia uite, încă o coincidență! Mi se tot întâmplă în ultima vreme. :))
ȘtergereCare e cealaltă carte de Ishiguro care nu ți-a plăcut?
Eu sper să citesc măcar „Laur”, nici la asta n-am ajuns.
Mă bucur că ți-a plăcut jurnalul de lectură, poate mă mobilizez să-l scriu în fiecare lună. Anul trecut nu prea m-am ținut de el, din păcate.
Am văzut doar azi provocarea pentru anul acesta, foarte interesant! Incerc si eu! Am un teanc de jumătate de metru de carti. Multumesc pentru toate recomandările și prezentările pe care le faci!Am cumparat multe carti in ultimul timp si toate imi plac!
RăspundețiȘtergereNu-i deloc târziu, mai sunt 10+ provocări, și oricum poți alege doar ce-ți trezește interesul sau le poți amesteca după bunul plac. :)
ȘtergereMă bucur că ai nimerit cărți pe gustul tău! Și eu îți mulțumesc că mi-ai scris. :)