Jocuri literare: citește un scriitor faimos

luni, 11 martie 2019


Vă reamintesc cum sună jocul literar din martie:

Citește unul dintre scriitorii aceia faimoși la care toată lumea zice că e musai să ajungi, dar, ca un făcut, tu n-ai reușit încă să răzbați până la el (sau la ea). În ton cu luna martie, ai putea să dai întâietate scriitoarelor, deși nu cred că Virginia Woolf o să-ți poarte pică dacă îl alegi pe Joyce. (M-am răzgândit între timp: cu siguranță o să-ți poarte pică.)

Luna asta am întârziat să asamblez imaginea și să scriu despre jocul literar, în schimb am fost foarte conștiincioasă și am început deja „Cântecul lui Solomon”, de Toni Morrison – o autoare la care îmi doream de multă vreme să ajung. E și o coincidență la mijloc, fiindcă romanul a apărut recent la Editura Art și l-am luat imediat la citit, pentru a scrie despre el (în biblioteca fizică mai aveam doar „Iubire”, trimisă în dar de Iulia).

Totuși, fiindcă am impresia că trișez un pic, am decis să mai aleg încă un autor pe care nu l-am abordat până acum – și chiar sunt o grămadă de nume cunoscute pe lista asta a necitiților, după cum se poate vedea din fotografie (plus că mai sunt și alți autori care nu apar aici: Tolstoi, Hemingway, Camus, Conrad, Franzen, Beckett, Thoreau etc.). Inițial, am scos câteva cărți din bibliotecă și m-am gândit să trag la sorți, dar cum luna nu mai e tocmai plină și nu voiam să mă trezesc pe cap cu un volum prea gros, până la urmă l-am ales pe Sabato, cu „Tunelul”. E printre cele mai subțiri cărți din bibliotecă, dar cu toate astea încă nu m-am învrednicit să o citesc.

autori cunoscuți

Dacă participați și voi la provocarea lunii martie, m-aș bucura să-mi povestiți ce autori faimoși v-ați hotărât să abordați. O să revin și eu cu impresii în jurnalul de lectură.

*Surse foto: 1, 2.

16 comentarii

  1. Imaginea (si titlul - "ataca un scriitor faimos") mi se par atat de simpatice. De fapt, toate imaginile de la Jocuri literare sunt dragute. Cred ca, mai mult ca orice, abia astept lunile viitoare pentru a vedea imaginile (si ce zic personajele din imagini).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru feedback, Roxie, mă bucur că-ți plac! Nu-mi dădeam seama cum percepe lumea imaginile astea, mai ales că încercarea mea de umor e destul de seacă și știu că nu e pe gustul tuturor. :)) Ar fi fost grozav să mă pricep la desen și să creez vizualurile așa cum mi le imaginez eu, dar cum nu mă pricep, trebuie să adaptez ideile în funcție de imaginile gratuite găsite pe net. Sper să mă țin de proiect și să le asamblez pe toate doisprezece.

      Ștergere
  2. buna draga Ema,
    imi place mult ideea Jocurilor literare.
    Recunosc, mi-a fost teama ca ma "bate" timpul :) insa...ma tin tare :)
    Asadar, am inceput in ianuarie cu o carte imprumutata(Rosamunde Pilcher) - iar in februarie blind date-ul meu m-a prins citind ILF si Petrov -12 scaune
    Si cum sa mai zic, in martie s-a nimerit bine :) continuarea Ilf si Petrov - vitelul de aur :)
    Pe scurt, iti MULTUMESC pentru acest fain "joc"... voi continua negresit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sorina, mă bucur că-ți place ideea și că participi la jocurile astea literare! Și eu sper să mă țin de ele până la finalul anului. :D
      Poate că ar trebui să mai fac o încercare cu „Douăsprezece scaune”, țin minte că n-am reușit să termin cartea din cauza stilului care mi s-a părut cam învechit.

      Ștergere
  3. Buna Ema! Eu am trei scriitori pe lista: Chavalier, Franzen si Rushdie. Voi alege doar unul pentru luna martie, sper sa mai citesc inca o carte pana la sfarsitul lunii. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună, Eugenia! Hmm, cred că nici de Tracy Chevalier n-am citit nimic, iar de curând am dăruit singura carte scrisă de ea pe care o aveam în bibliotecă, „Îngeri căzători”.
      Pe oricine ai alege, sper să fie pe gustul tău. Și eu îmi doresc să ajung la Rushdie, dar aș începe cu „Copiii din miez de noapte”, care-i destul de lungă și necesită pregătiri mentale. :))

      Ștergere
    2. "Copiii din miez de noapte" este in lista mea. Eu aleg sa plonjez fara sa ma gandesc prea mult, fie ce o fi.:))) Am pierdut mult timp cu carti care nu mi-au placut si le-am abandonat. Vad ca ai in "turnuleț" "Casa spiritelor", "Alexis Zorba" si "Viata amoroasa", titluri ale unor autori preferati mie. Iti recomand sa citesti cartea Isabelei Allende, foarte distractiva, un roller coaster in cuvinte cu realism magic specific literaturii sud americane. :)

      Ștergere
    3. Hihi, știu că tu n-ai niciun fel de rețineri în a aborda cărțile foarte groase. E drept că reprezintă și o investiție mare de timp, dar în unele cazuri ai cât de cât certitudinea că mergi la sigur. De pildă, eu n-am îndoieli că mi-ar plăcea cartea lui Rushdie, trebuie doar să-mi fac timp pentru ea. Bineînțeles că pot să mă înșel și să nu fie pe gustul meu, întotdeauna există o doză de risc. Dar am început să mă cunosc ca cititor și știu că gusturile mele se întind în multe direcții, așadar sunt șanse minime să-mi pierd vremea cu „Copiii...”. Însă sentimentul ăsta de siguranță se întinde doar până la autorii clasici și clasici contemporani, în rest bâjbâi și o iau pe încercate. :))
      Dap, multă lume mi-a recomandat-o pe Allende și în fiecare an îmi propun să citesc una din cărțile ei. Sunt câteva care cred că o să-mi placă foarte mult, tocmai pentru că iubesc realismul magic. Mai am în bibliotecă „Eva Luna” și „Portret în sepia”. Și la Zeruya vreau de mult să ajung.

      Ștergere
  4. Nuuu, nu incepe Huxley cu "Galben de Crom(e)", e posibil sa ti se para slab dupa primul contact :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine că mi-ai spus. :) Mai am în bibliotecă „Punct contrapunct” și „Călătoria unui sceptic în jurul lumii”. A, dar sunt varză, acum îmi dau seama că am citit de fapt „Minunata lume nouă”, așa că l-am pus degeaba pe Huxley pe lista necitiților. :)) Ca și cum cel care a scris „Minunata lume nouă” n-avea nicio legătură cu autorul celorlalte cărți. Uneori, creierul meu funcționează tare ciudat. :))

      Ștergere
    2. Punct, Contrapunct !! E preferata mea de la el din ce am citit pana acum. In caz ca uiti de Minunata Lume Noua sau de legatura dintre Huxley si Huxley :D

      Ștergere
    3. S-a notat. :) Oricum, tot la recomandarea unei cititoare am cumpărat „Punct contrapunct” acum ceva ani, dar încă n-am citit-o. Cred (sau cel puțin sper!) că Huxley e singurul autor care a suferit în mintea mea o asemenea disociere bizară. :))

      Ștergere
  5. io am ales pentru martie louis ferdinand celine, a cărui călătorie la capătul nopții am tot întrerupt-o. un scriitor minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu n-am ajuns la Celine, dar voiam să citesc tot „Călătorie la capătul nopții”, despre care auzisem că e foarte bine scrisă, iar impresiile tale îmi confirmă că Celine merită citit. Știu că unii cititori îl ocolesc din cauza convingerilor antisemite și probabil că și eu l-aș exclude din lista de lecturi dacă ar mai fi încă în viață, dar, ca și în cazul lui Hamsun, a cărui „Foame” mi s-a părut extraordinară, încerc să mă concentrez asupra cărții, nu a omului din spatele ei.

      Ștergere
  6. Camelia Cotarlan23 martie 2019 la 18:26

    Am ales un scriitor de care nu citisem nimic si nici nu il aveam in bibleoteca: Patrick Modiano - In cafeneaua tineretii pierdute. Am colindat Parisul prin cafenele si cartiere cu strazi intortocheate. De la priimele pagini am stiut ca o sa recitesc cartea si o sa mai citesc si alte carti ale acestui autor. Multumesc Ema pentru provocare.... Camelia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Camelia, mă bucur că ai revenit cu impresii! Uite că ar fi trebuit să-l trec pe listă și pe Modiano, căci nici la el n-am ajuns, deși m-am hotărât de multă vreme cu ce carte aș vrea să încep: „Duminici de august”. Adevărul e că ar ieși o listă uriașă dacă ar fi să-i menționez pe toți autorii cunoscuți pe care nu i-am citit, dar de Modiano uitasem cu desăvârșire!

      Ștergere

Un produs Blogger.