Viața mea printre cărți (V)

miercuri, 29 octombrie 2014

Ieri, zi în care mai mult am lucrat decât m-am distrat, am mai adăugat încă un an la vârsta care crește și nu se mai oprește, în ciuda faptului că eu am rămas în urmă pe plan mintal. Dacă-mi doresc ceva, în afară de sănătate și de prieteni buni, este să scriu cât mai mult timp pe acest blog – care, după vreo trei luni, împlinește și el un an.

A sosit coletul de la Cartepedia, care intră tot la categoria cadourilor, având în vedere că valorează 200 de lei, dar eu n-am plătit mai nimic. Acest paradox a fost posibil datorită unui concurs organizat de Cartepedia și Bookaholic, în urma căruia am răspuns și la un mic interviu – dacă sunteți curioși, îl puteți citi aici. Când mi-am ales titlurile, am scormonit și după niște cărți mai ieftine, ca să crească la număr și să mă bucur de unsprezece ori, nu doar de patru sau cinci, cât costă ultimele apariții. Acum sunt deopotrivă fericită și amărâtă: am primit o mulțime de cărți faine, dar nu mai am o scuză pertinentă pentru a-mi cumpăra altele. :)


Ba da, am găsit o scuză: astăzi începe Kilipirim, târgul meu de carte preferat, pe care nu pot să-l ratez, pentru că orice buget aș avea, e imposibil să mă întorc cu traista goală. Mă amuză că cei de la Editura Humanitas își dezgroapă, din cine știe ce buncăre prăfuite, edițiile crezute dispărute: așa am găsit, într-o toamnă, „Mie nu mi-e frică” de Niccolò Ammaniti, pe care am început să o citesc îndată ce am ajuns acasă – dar, stupoare! Lipseau zece pagini (defect de tipografie) taman când se încingea acțiunea. A trebuit să apelez la un e-book în italiană găsit pe net și să deslușesc cu chiu cu vai ce se întâmplă în paginile lipsă. Mda, de unde am tras concluzia că Humanitasul nu-și dă pe gratis nici măcar cărțile cu defecte.

Am mai primit și un cadou de la Declan, prietenul meu din Irlanda etc. etc. (probabil că știți deja despre cine e vorba). Este o carte de care m-am îndrăgostit în librăria Anthony Frost, însă iubirea asta era cam costisitoare (vreo 85 de lei, dacă țin bine minte), așa că m-am mulțumit să o frunzăresc. Declan era de față când ochii mi se scurgeau pe desenele astea superbe, dar n-a zis nimic, m-a lăsat să mă lamentez de una singură. Iar acum, ce să vezi: mi-a trimis cartea! Wow, așa prieteni mai rar. Mulțumesc încă o dată, Declan! Știu că ești pe undeva pe aici. :)


Luni seara am participat la primul eveniment de carte ca spectator, căci până acum am mers doar la două sau trei lansări unde am făcut fotografii. Luni s-au reluat dialogurile cu scriitori români de la Cărturești Verona (printre puținele evenimente literare românești unde invitatul este plătit, după cum am înțeles că se întâmplă doar prin afară), așa că l-am putut vedea live pe Iulian Tănase – un scriitor căruia nu îi este jenă să spună că primele lui cărți sunt mai slabe, că nu prea are vânzări și că mai degrabă își oferă cărțile cadou.

Lăsând la o parte ochii albaștri imenși și zâmbetul foarte plăcut, Iulian Tănase s-a dovedit un vorbitor foarte carismatic, care a povestit cu umor o mulțime de lucruri: despre cum credea că viața i se va schimba după primele cărți publicate (dar nu s-a întâmplat nimic), despre un vis pe care l-a avut de trei ori la rând, încât l-a învățat pe de rost și l-a inclus în cartea „Abisa”, despre cele trei oase din ciorba de vită care au devenit vedete (au ajuns și pe coperta cărții „Oase migratoare”), despre ascultătorii fideli ai emisiunii sale de la radio (a vizitat chiar și o doamnă rezidentă la Spitalul 9), 
despre cum i s-a propus, pe când era la Hong Kong, să-l joace pe Dumnezeu într-un film studențesc.

Ce am reținut de la Iulian Tănase? Că e suficient să pleci de acasă ca să ți se întâmple lucruri interesante (sunt complet de acord), că sufletul nu trebuie să se coboare la mintea omului (mda, e adevărat!) și că scrisul se învăță citind și scriind – mult, mult, mult din amândouă.

Întâlnirea mi-a plăcut neașteptat de mult, am râs în repetate rânduri și nu m-am plictisit deloc, cum mă temusem la început, așa că vreau să mai particip la dialogurile cu scriitori români, dar și la alte evenimente de acest gen. Dacă tot scriu despre cărți, ar fi cazul să mă familiarizez un pic și cu lumea literară de la noi – deși, dacă e să iau aminte la ce a spus Iulian Tănase (cum că el a rupt contactul cu această lume după ce i s-a propus un premiu literar în schimbul unui pahar de votcă), n-ar trebui să pornesc cu cine știe ce așteptări...


P.S.: Someone from Ashburn, Virginia arrived from google.com on "Lecturile Emei: Elogiu femeilor mature - Stephen Vizinczey" by searching for la ce vârstă un bărbat afemeiat se dedică mai mult nevestei?

Eu, una, nu știu să răspund la întrebarea asta, voi știți? :)

27 de comentarii

  1. Răspuns la PS: Când nu mai poate :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha, da, sau când îl părăsesc toate amantele, probabil. :)

      Ștergere
  2. Ei si tu acuma cu intrebarile existentiale :-) (asta apropos de PS)

    Interesant ce scrii despre Iulian Tanase. Nu stiu mai nimic despre el dar am sa scotocesc pe Internet cu prima ocazie.

    De cand ai postat pe undeva (Fb?) fotografia cu cartile primite am remarcat cartea maronie. Nu stiam despre ea dar mi-am zis ca ar merita sa o scotocesc (cand am timp!). Nu am avut timp si iata ca ai postat si imagini cu ilustratii din carte. Acuma chiar ca nu mai rezist, ma apuc sa caut ce e cu ea :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am înțeles că multe dintre pățaniile lui Iulian Tănase sunt relatate în ”Oase migratoare”, cea cu oasele de vacă pe copertă - pe-asta aș vrea să o citesc și eu, m-a făcut foarte curioasă. Îmi plac poveștile personale spuse cu umor, iar dacă o parte din omul pe care l-am ascultat luni se regăsește în cărțile lui, atunci cred că îmi vor plăcea. Pe-asta cu scrisul ca exercițiu permanent trebuie s-o încerc și eu. :)

      N-am mai scris aici, dar citisem The Arrival pe net, în condiții jalnice, iar când am văzut cartea în realitate, mult mai mare decât mi-o imaginasem și cu niște ilustrații superbe, chiar am căzut în extaz. :)) De fapt ”citisem” e impropriu spus, pentru că este o carte fără cuvinte. Povestea prinde contur doar prin intermediul imaginilor, iar la început nu înțelegi foarte bine despre ce este vorba... Ei, mă bucur că ți-ai luat-o, sper să îți placă, KJ!

      Ștergere
  3. "Știu că ești pe undeva pe aici!" I am indeed here and I'm very happy that you like the book so much.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha, I'm glad you are here and I'm also glad that you are my friend, but not because of the book - I hope you know that. Or let's say that the book is just one of the many reasons I cherish our friendship. :)

      Ștergere
  4. LA MULTI ANI! si la multe carti si recenzii! Un prilej foarte bun pentru inca un cadou - doua carti care asteapta de ceva vreme sa ajunga la dvs. Sper sa se intample curand.(GB)
    PS. Afirmatia ca ati ramas in urma varstei ar putea fi un "simptom" ca nu e chiar asa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă mulțumesc foarte mult pentru urări! Și eu mă gândeam că ar fi vremea pentru o nouă întâlnire, la un ceai fierbinte de această dată. Aștept ocazia cu mare plăcere și vă mulțumesc anticipat pentru cadou!
      În ceea ce privește afirmația mea, probabil că aveți dreptate... Vă pricepeți mult mai bine decât mine la chestiuni de o asemenea finețe. :)

      Ștergere
  5. De abia acum incepe viata sa te surprinda cu adevarat, o sa vezi! Cartea de la Declan arata foarte fain...frumos din partea lui :) P.S.- ul e tare :)) Din categoria "Google knows"!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha, mai știi? Aștept suprizele cu nerăbdare, dar sper să fie dintr-acelea plăcute! :)
      Oricum, îmi mai doresc un lucru pe lângă cele de mai sus: să reușesc să îmi organizez timpul mult mai bine, pentru că stau foarte prost la capitolul ăsta.

      Ștergere
  6. Ah...nu am stiut de evenimentul de la Carturesti. Imi place mult de Iulian Tanase, mai ales din prisma emisiunii pe care o avea la Guerrilla, si as fi vrut sa-l vad. Ar trebui sa fiu mai pe faza :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of, dacă știam că îți place atât de mult Iulian Tănase, te anunțam personal! :) Am scris pe Fb despre eveniment, dar probabil că nu ai văzut. În schimb, pot să-ți împrumut cartea ”Abisa” pe care am primit-o la eveniment.
      Eu nu am ascultat niciodată emisiunea lui, dar acum am înțeles de ce s-a bucurat de atâta popularitate: omul ăsta are o charismă molipsitoare! :)

      Ștergere
  7. Mi-a plăcut asta: „Ce am reținut de la Iulian Tănase? Că e suficient să pleci de acasă ca să ți se întâmple lucruri interesante (sunt complet de acord), că sufletul nu trebuie să se coboare la mintea omului (mda, e adevărat!) și că scrisul se învăță citind și scriind - mult, mult, mult din amândouă.”

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ha, am încercat să rezum lucrurile mai interesante despre care a vorbit Iulian Tănase, dar au rămas destule pe care le-am omis. Pe mine m-a cucerit omul (căci pe scriitor nu-l cunosc încă, if you get my point), și nu doar cu ochii aceia albaștri de care ziceam. :)

      Ștergere
  8. Ce frumoasa e cartea The Arrival!!!
    M-ai facut curioasa de cum scrie Iulian Tanase, astept cu interes recenzia ta la Abisa.

    Daa... te inteleg perfect cu lipsa paginilor... asa am patit si eu cu primul volum din Contele de Monte Cristo (doream de mult sa o citesc).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e superbă cartea! Acest Shaun Tan are niște detalii fantastice și o imaginație care concurează cu cele ale mânuitorilor de cuvinte. :)

      Nu m-am învățat minte, aseară mi-am luat din nou niște ediții vechi de la Humanitas - sper totuși să nu mai am parte de surpriza cu paginile lipsă! Am cumpărat prea puține cărți, așa că trebuie să mă întorc la Kilipirim, deși cărțile deja nu mai încap în bibliotecă (și pe jos n-aș vrea să le pun, haha!). :)

      Ștergere
    2. Mai opreste-te!!! :)) de abia ai primit un teanc de la Cartepedia... ti-ai mai luat miercuri 4 carti... unde le mai depozitezi? :o si cand mai apuci sa le citesti? :D
      eu am terminat Reading Challenge de pe Goodreads. Sunt asa de mandra de mine :)) desi (recunosc) nu am (prea) jucat corect, am citit si niste carti subtiri ca sa le termin repede :D.

      Ștergere
    3. Da, cel mai rău e că nu citesc cu aceeași viteză cu care cumpăr cărți. :)) Am mari speranțe în lunile astea de iarnă, poate dau gata măcar un sfert din bibliotecă! Greu de crezut, dar sper și eu...
      Bravo, deci acum o să fii pe plus cu challenge-ul, iar anul viitor îl poți crește! La mine e o situație tragică: sunt cu 12 cărți în urmă, nu știu cum am ajuns în situația asta - adică știu, nu prea am citit în ultima vreme. Ar trebui să citesc aproape numai cărți subțirele până la sfârșitul anului ca să ating numărul ăla de 101 cărți!

      Ștergere
  9. Ema, you might explain something to me. When you say "Că e suficient să pleci de acasă ca să ți se întâmple lucruri interesante (sunt complet de acord), că sufletul nu trebuie să se coboare la mintea omului (mda, e adevărat!) și că scrisul se învăță citind și scriind - mult, mult, mult din amândouă." the part about the soul is translated as "that the soul should not descend to the human mind". I'm sure that as usual I'm getting a very garbled version of what you wrote, but I would like to know what exactly Iulian Tanase said because it does seem more interesting and profound than I am able to understand at present.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha, I'm sorry for these frustrating translations. Well, you got a literal translation, but the meaning would be "one's soul should not lower itself to one's mind". I liked that a lot! Like saying that you should rather listen to your heart than your mind, but better and more complex.
      Oh, and your new (and true) name is better than the previous one which sounded more like a character from a video game than a shrub. :))

      Ștergere
  10. La multi ani si la cat mai multe recenzii la fel de inspirate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hei, mulțumesc mult pentru urări, Coffee! Și ție îți doresc același lucru. :)

      Ștergere
  11. te-astept cu parerea ta despre "Vizionare". pana atunci, numai bine iti doresc si un sincer "La multi ani!" (scuza-ma pentru intarziere)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Primesc urările și acum, nu-i deloc cu întârziere! :) Mulțumesc mult, roberts!
      Nu sunt hotărâtă dacă să încep cu Vizionare sau cu Frați pe jumătate, dar sper să mă decid până la urmă și să nu-l amân foarte mult pe Christensen. Deocamdată trebuie să sparg gheața cu Amado, a cărui colecție de titluri mi-am completat-o integral între timp. :)

      Ștergere
  12. Eu trebuie sa recunosc ca nivelul cel mai de sus imi place cel mai mult la ora asta. :)
    Felicitari pentru concurs, la multi ani si lecturi inspirate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult, Lavinia!
      Haha, am fost un pic nedumerită până să înțeleg la ce te referi. Deja le-am mâncat, doar cărțile au rămas. :))

      Ștergere

Un produs Blogger.