Concurs (încheiat): Cinci exemplare din cartea ”Suflet de femeie - povestiri portugheze”

marți, 18 noiembrie 2014


Spuneam acum câteva zile că o carte fără cititori poate la fel de bine să nu existe. Ei, acum este momentul să găsim cititorii potriviți pentru o carte mai puțin cunoscută, dar care merită lecturată. Nu o judecați după copertă, pentru că are un conținut foarte bun. Este vorba despre ”Suflet de femeie”, o colecție de povestiri scrise de opt autori portughezi care au trăit și au creat în secolul al XIX-lea (printre care Eça de Queirós și Florbela Espanca). 


Georgiana Bărbulescu, cea care a tradus aceste povestiri și le-a publicat pe cont propriu la Editura Muzicală, oferă cititorilor interesați de literatura portugheză nu unul, ci cinci exemplare din cartea ”Suflet de femeie”. Eu am citit deja aceste povestiri, mi-au plăcut și le recomand - mai ales că traducerea este excelentă, aparținând aceleiași persoane care i-a tradus pe José Saramago sau Jorge Amado.


Despre carte am scris mai pe larg aici, dar iată ce spune și traducătoarea Georgiana Bărbulescu: 

Volumul cuprinde opt nuvele ale unor autori portughezi care au trăit și au creat în jurul anului 1900. Sub genericul „Suflet de femeie” (titlul uneia dintre nuvele), grupajul prezintă diferite ipostaze ale femeii: fiică, mamă, soție, iubită, doică, dar și luptătoare sau prostituată, de multe ori diferitele ipostaze amestecându-se și influențându-se. 
Deși scrise cu un secol în urmă, multe dintre situațiile descrise, aparent diferite, sunt de mare actualitate, căci femeia continuă să fie logodnică, soție, mamă sau fiică, dar și luptătoare, chiar dacă pe alte câmpuri de bătălie, și, din nefericire, și prostituată.


Pentru a câștiga unul dintre cele cinci exemplare ale cărții (aveți destule șanse!), tot ce trebuie să faceți este să îmi spuneți într-un comentariu ce autori portughezi ați citit până acum - iar dacă nu ați citit, care dintre ei sunt pe lista voastră de lecturi. Dacă aveți și un roman portughez preferat, puteți vorbi un pic despre el (nu mult, câteva cuvinte sunt suficiente). 

Concursul se încheie pe data de 26 noiembrie, ora 23:00. Alegerea câștigătorilor se va face prin Random.org, dar mă bate gândul să încerc o extragere clasică cu bilețele scrise de mână, pe care să o filmez. Să vedem însă care este participarea la concurs, mai ales că este și primul pe care îl organizez pe blog. Mult succes îmi doresc și mie, și vouă! :)

PS: Având în vedere că blogger-ul nu îmi transmite adresele voastre de e-mail, v-aș ruga să reveniți la pagina concursului joi, 27 noiembrie, pentru a vedea dacă vă numărați printre câștigători - dacă sunt cinci participanți, toată lumea câștigă! :)). Îmi puteți transmite apoi datele voastre de contact într-un mesaj pe pagina de Facebook a blogului. Cartea poate fi predată personal celor care stau în București - sau recurgem la Poșta Română. :)

UPDATE:

Până la urmă am ales câştigătorii prin Random.org - din păcate nu am avut timp pentru extragerea cu bilețele (și nici o cameră video ok).
Cele cinci exemplare din ”Suflet de femeie” merg la Ioana C., Adi D., Cărți și călătorii, Adi L. și andreea toma. Felicitări! Aștept să mă contactați printr-un mesaj pe pagina de Facebook a blogului. Sper că stați în Ro, că nu avem bani de trimis colete în afara țării. :))




39 de comentarii

  1. Nu cred că am citit vreo carte a unui scriitor portughez (sau cel puțin nu-mi dau seama, ar trebui să-mi iau la verificat lista lecturilor), dar vreau să citesc ceva de Jose Saramago. Mi-am adunat deja provizii, dar nu mi-am făcut curaj încă. Mai adun și impresii. Va veni și rândul lui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andreea, n-aș fi crezut că nu ai citit nimic de Saramago! Păi chiar e musai să îl citești, mai ales ”Eseu despre orbire”. Sper să aduni destul curaj la anul - sau anul acesta, căci încă mai e timp. :) E un scriitor foarte mișto și sunt sigură că o să-ți placă!

      Ștergere
    2. Să încep deci cu Eseu despre orbire?

      Ștergere
    3. Eu am început cu ”Toate numele” și mi-a plăcut mult. Cum n-am citit decât trei romane de Saramago, nu știu care ar fi mai potrivit pentru început, dar nu prea ai cum să dai greș cu ”Eseu despre orbire”, chiar dacă este mai dur (totuși, parcă nu e ca Mo Yan). Am auzit că și ”Peștera” sau ”Intermitențele morții” sunt faine, acum depinde ce ai și tu în bibliotecă...

      Ștergere
    4. Deci e faina Toate numele? Sa o trec pe lista? Dar mai intai vreau sa citesc Eseu despre luciditate. Si eu as recomanda Eseu despre orbire sau Intermitentele mortii. Sunt foarte interesante.

      Ștergere
    5. Mulțumim de recomandări, Rox! Vreau neapărat să citesc și ”Intermitențele morții”, dar n-o să mă arunc la tot ce a scris Saramago, căci unele cărți s-ar putea să nu fie pe gustul meu. Mie mi-a plăcut ”Toate numele”, dar e diferită de alte romane de Saramago - din câte îmi aduc aminte. Aș vrea să o recitesc, căci am doar câteva amintiri vagi despre cartea asta.

      Ștergere
  2. Saramango, Eseu despre iubire si Pessoa, Cartea nelinistirii. Pe lista Antunes cu Ordinea naturala a lucrurilor si Inima inimii si Pessoa cu poezii. Multumesc :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. orbire, nu iubire :-))

    tot una la ora asta :-))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ha, nu-i nimic, se înțelegea oricum (și aș fi presupus că ești îndrăgostită :P).
      N-am citit nimic de Antunes, cum ți s-au părut cele două romane? Nu știu de ce, dar nu prea mă atrage acest scriitor.

      Ștergere
  4. Nu am citit niciun scriitor portughez...inca. Singurul pe care-l aveam trecut pe lista este Jose Saramago. Stiam ca a luat premiul Nobel pt literatura, si-am tot zis ca incep sa citesc ceva scris de el, dar inca nu i-a venit randul :)) Zi frumoasa, multumim pentru concurs :)
    Marina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc și eu pentru participare!
      Sper să citești ceva de Saramago cât mai curând. Dacă îți place (și sper că așa va fi), vei dori să citești mai multe romane de el, așa că e bine să ai un avans! :)
      Eu am citit doar trei romane de Saramago (Eseu despre orbire, Eseu despre luciditate și Toate numele), dar aș vrea să lecturez cea mai mare parte a cărților sale. Îmi plac foarte mult ideile lui și felul în care scrie.

      Ștergere
  5. Nu am citit inca un scriitor portughez, insa mi-am cumparat "Eseu despre orbire" de Jose Saramago, pe care am de gand sa o citesc in viitorul apropiat. De asemenea, mai vreau sa citesc si poeziile lui Fernando Pessoa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, faină carte, sper să o citești cât mai curând, căci este excelentă! Și eu mi-am propus să citesc ceva de Pessoa - dar proză, nu poeme. Nu am mai citit poezie de nu mai știu când, deși la un moment dat îmi propusesem să lecturez câte o poezie pe zi...

      Ștergere
  6. Sa-ti zic sincer niciodata nu am cautat mai multe informatii despre un autor care mi-a placut (doar ce carti a mai publicat). Cu ocazia recenziei la aceasta carte am aflat si eu ca Saramago este portughez :). Cred ca e singurul autor portughez pe care l-am citit. Chiar acum citesc Evanghelia dupa Isus Christos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să știi că nici eu nu știam că unii dintre autorii pe care i-am citit sau de care am auzit sunt portughezi (cum e Rui Zink de mai jos). Înainte nu prea căutam informații despre scriitori, așa că habar n-aveam ce naționalitate au unii dintre ei - sau uitam destul de repede.
      Cred că am intenționat să fac o listă cu scriitori portughezi mai cunoscuți - dar, dacă am făcut lista, cred că am rătăcit-o, că nu o găsesc. :)
      Cum ți se pare Evanghelia dupa Isus Christos?

      Ștergere
    2. Nu prea m-a prins :( Nu stiu daca o fi de vina subiectul biblic...

      Ștergere
    3. S-ar putea ca ăsta să fie motivul - mie nu prea mi-a trezit interesul Evanghelia asta (și nici Cain). Oricum, observ că Saramago are niște subiecte foarte interesante în aproape toate romanele. Am mai citit câteva blurb-uri și sunt destule cărți de el pe care le-am trecut pe listă. Acum să vedem când le citesc. :))

      Ștergere
  7. Am citit recent Rui Zink - Cititorul din peșteră, care mi-a plăcut pentru că în câteva zeci de pagini concentrează un soi de istorie a literaturii și multe argumente în favoarea ei, totul povestit sub formă de aventură. Am zis mai multe aici: http://mihaelaburuiana.com/cartisicalatorii/cititorul-din-pestera/ Și culmea știi care e? Că scriu rândurile astea în timp ce ascult minunata limbă portugheză pe ritmuri de fado. ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ha, am citit și eu cartea lui Rui Zink mai demult. Mi-au plăcut unele părți, dar per total nu prea m-a impresionat. Îți fac o vizită virtuală când termin cu despachetatul și curățenia. :)
      Ia uite ce potrivire între concurs și fado! Poate e un semn! :))

      Ștergere
  8. Cu J Saramago eram familiarizata prin intermediul filmului Blindness care m-a dus sa rasfoiesc si cartea, dar nu am apucat sa lecturez un autor portughez in mod serios. In concluzie, Saramago este pe lista mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte bine, Alexandra. Saramago are niște romane excelente care merită citite, chiar dacă lectura este uneori mai dificilă, datorită stilului său personal de a scrie.

      Ștergere
  9. F. Pessoa imi place pt polifonia lirica. Saramago pentru imaginatia debordanta, dar si pentru pentru accentul pus pe poveste si povestire. P.S. Comentariu asta este in afara concursului :). Iti urez succes cu acest concurs, si la mine merg greu concursurile in care pun la bataie o carte, desi este inflatie de cititori.ro pe net.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc de urări, Alexander! Nici eu nu știam care va fi participarea la concurs, având în vedere că e primul pe blog. Văd însă că s-au înscris câțiva doritori, așa că nu pot decât să mă bucur. :) Sigur nu vrei să participi și tu?
      Să știi că am vrut și eu să mă înscriu la un concurs organizat de tine, dar m-am luat cu altele și a expirat perioada de înscriere. Poate data viitoare sunt pe fază. :)

      Ștergere
  10. excelente: "Eseu despre luciditate" - Jose Saramago, "Cronica vietii care trece" - Fernando Pessoa!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, prima este excelentă, la fel ca "Eseu despre orbire". Pe a doua îmi doresc mult să o citesc și eu. Vă înscriu la concurs sau nu? :)

      Ștergere
    2. da, multumesc! Ioana C.

      Ștergere
  11. Nu am citit inca un scriitor portughez, dar as vrea sa-l citesc pe Luís Miguel Rocha cu Ultimul papa despre care sa spune ca ar fi fost cea mai citita carte la Vatican in anul aparitiei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesant, nu cred că am auzit de cartea asta... Aha, văd că intră la categoria thriller. Mersi că ai menționat-o, mai aflu lucruri noi. :)

      Ștergere
  12. #wishlist: António Lobo Antunes, Gonçalo M. Tavares

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu vreau să citesc ceva de Gonçalo M. Tavares. Nici de Antunes n-am citit nimic, dar - nu știu de ce - nu prea mă atrage deocamdată.

      Ștergere
  13. Nu am citit pana acum nici o carte avand autori portughezi, dar multumesc foarte mult pentru idee. Observ ca Saramago este cel mai citit sau cel mai dorit asa ca este pe lista mea de lecturi obligatorii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu plăcere! Mă bucur tare mult că, în urma acestei postări, l-ai trecut pe Saramago pe lista ta de lecturi. Acum să sperăm că va fi pe gustul tău, pentru că are un stil mai complicat de a scrie. Dar merită timpul și eventuala „luptă” cu frazele, căci are niște idei extraordinare.

      Ștergere
  14. Rui Zink - Destinatia turistica - ritm alert - seamana cu The Game - Michael Douglas

    Antonio Lobo Antunes - Inima inimii - "A scrie înseamnă întotdeauna a structura un delir.“

    P.S. Astept tematica norvegiana ( preferata mea) :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Filmul The Game mi-a plăcut foarte mult, ia să văd cum e și cartea lui Rui Zink...
      Mulţumesc pentru participare! Îmi poţi spune şi un nume, o poreclă, ceva, ca să nu te pun pe listă cu Anonim? :)

      Ștergere
  15. Adi D. :)

    P.S. Sunt surprins de lipsa lui Jostein Gaarder din topurile anuale ( Lumea Sofiei si Castelul din Pirinei sunt fabuloase ) - parerea mea :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ha, păi lipsesc multe cărți din topurile anuale, că doar n-am apucat să citesc tot ce s-a publicat în lumea asta! :))
      ”Lumea Sofiei” e pe lista de lecturi, sper să ajung și la ea cât de curând. Adaug și ”Castelul din Pirinei”, mulțumesc pentru recomandare.

      Ștergere
  16. În afară de scriitorii deja menționați, i-aș mai adăuga ca "must-uri" ai literaturii portugheze pe Lídia Jorge și Eça de Quieróz.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru recomandări, Dana! Am ”Valea pasiunilor” de Lidia Jorge în bibliotecă, aproape că am și uitat de cartea asta.

      Ștergere

Un produs Blogger.