Planeta de Aur - K.J. Mecklenfeld

duminică, 23 noiembrie 2014


Întâmplarea a făcut să citesc primele capitole din Planeta de Aur în cel mai potrivit loc cu putință: camera mea din copilărie, unde atâtea povești minunate mi-au înaripat imaginația și spiritul de aventură. Drept să spun, m-am avântat în această lectură cu un amestec de teamă și curiozitate: nu mai citisem de mult o carte pentru copii și nu știam dacă mai pot gusta așa ceva. Mai mult decât atât, scriitorul român care se „ascunde” sub pseudonimul de K.J. Mecklenfeld îmi devenise între timp simpatic și n-aș fi vrut să fiu eu cea care să îi dea de veste că mai bine se lasă de meserie (din fericire, nu este cazul, așa că acum pot răsufla ușurată).

Ce aș fi făcut dacă nu-mi plăcea Planeta de Aur? Probabil că nu aș fi scris despre ea, pentru că nu vreau să pun la zid o carte care nu (mai) intră în sfera mea de interes. Dar uite că, în ciuda temerilor mele, povestea puștiului Hendrik m-a captivat imediat și am citit-o cu interes până la final. M-a încântat lumea pe care a creat-o K.J. Mecklenfeld, am empatizat cu personajele, m-am amuzat, m-am enervat și m-am bucurat cot la cot cu eroii poveștii - semn că păstrez o doză bună de infantilism și că Planeta de Aur este foarte potrivită pentru publicul căruia i se adresează (dar și pentru părinți, care nu riscă să adoarmă de plictiseală dacă o citesc copilului înainte de culcare).

Hendrik de Mol locuiește împreună cu bunicul Martinus în Muzeul Jucăriilor din Sippelstad (adică Orașul Cepelor). Părinții lui Hendrik au dispărut în mod misterios când el era foarte mic, iar de atunci băiatul are o teamă patologică de a ieși din casă. Pentru că nu se poate simți în siguranță decât între patru pereți, bunicul i-a construit o rețea de tuneluri prin care nepotul se poate deplasa în interiorul muzeului, dar și o navă pe nume Bombus, care circulă pe un cablu între muzeu și stejarul din curte - singurul mod în care Hendrik iese „afară”. El își petrece zilele ajutându-l pe bunic să administreze muzeul plin de tot felul de exponate, fără să știe că Martinus păstrează un secret foarte râvnit de câteva personaje absolut detestabile. 

După apariția în muzeu a unei jucării mexicane foarte vechi, viața liniștită a familiei de Mol este dată peste cap: Hendrik este transformat în cârtiță, jucăriile încep să vorbească, Martinus este răpit, iar băiatul este nevoit să lupte cu temerile și frustrările sale pentru a-l salva pe bunic. Uite așa începe o aventură care ne poartă pe câteva planete cu totul speciale, pe care tare mi-aș dori să le pot vizita în realitate. Ah, Câmpiile Portocalii! Abia acum înțeleg la ce visează ursul de pe Planeta de Pluș transformat în omul pe nume K.J. Mecklenfeld! :)

- Câte planete ai vizitat? întrebă Hendrik curios.
- Pe toate, ți-am spus, zise Peștele-Banană. Planeta de Lemn, pe numele ei adevărat Legnos, de asta sigur ai auzit, chiar și tu care ești nou pe aici - și Peștele-Banană îndoi o aripioară ca pe un deget. Apoi este Planeta de Metal, Ferron, unde sunt războinicii, soldații de plumb și mașinile și tancurile și armele lor. Planeta Păpușilor, Plastikon, este a păpușilor. Sunt ocupate acolo în special cu machiatul și gătitul. Organizează un concurs de frumusețe aproape în fiecare zi. Știi ce-i cel mai caraghios? râse el. Ele dau premiile, tot ele sunt juriul și tot ele concurente. Ce mai circ! M-am distrat copios! 

Am rămas plăcut impresionată de creativitatea, sensibilitatea și umorul lui K.J. Mecklenfeld. Lumea pe care a născocit-o este populată de personaje foarte simpatice (Peștele-Banană - bazat pe o povestire de Salinger -, Elefantul de Știință sau vrăjitoarea cu motanul ei verde), personaje negative hilare (microbii și bacteriile de pluș), elemente care m-au încântat (avioanele de pluș, casa Wilhelminei, copacii cântători) și detalii amuzante (o fetiță plantează o păpușă veche într-un ghiveci în speranța că va răsări una nouă). Însă nu totul este roz în povestea lui Hendrik - există și câteva momente mai dure (unul dintre ele chiar a reușit să mă păcălească!) recomandate copiilor ceva mai mărișori. 

Chiar dacă Planeta de Aur este o carte ușor de citit, nu poți s-o dai gata în doi timpi și trei mișcări, pentru că se întâmplă o grămadă de lucruri care îți solicită atenția și nu te lasă să te plictisești. Finalul încheie povestea satisfăcător, păstrând totodată un fir nerezolvat (dar deloc frustrant) care lasă loc pentru continuarea aventurilor lui Hendrik. Dacă această carte a reușit să mă captiveze, să mă amuze și să mă implice la vârsta asta, nu pot decât să-mi imaginez cu câtă plăcere o vor citi puștii cărora le este, de fapt, adresată. Iar cu această ocazie am constat că romanele pentru copii au ținut pasul cu vremurile: acum personajele folosesc tablete, telefoane mobile și tot ce mai există în lumea modernă - fapt care, în mod ciudat, dă o notă de credibilitate fantasticului. 

Sunt și câteva lucruri de criticat la Planeta de Aur, începând cu greșelile destul de frecvente, care indică lipsa unui editor sau a unui corector cu experiență; mai sunt și câteva elemente care nu se leagă, repetiții și paragrafe care ar necesita o rescriere. Însă ar fi fost culmea să taxez aspru aceste minusuri, având în vedere că este o carte publicată independent, fără o editură mare în spate. Cum spunea și van Firescul în recenzia lui, e ca și cum am citit manuscrisul tipărit al unei cărți care își așteaptă editura potrivită pentru a fi îmbunătățită și finisată. Dacă nici povestea nu era de calitate, atunci nu prea erau speranțe de mai bine, dar Planeta de Aur este o carte cu foarte mult potențial și o delectare garantată pentru publicul copilăresc. 


Jucării vechi din Erzgebirge (sursa)
Mi-a plăcut faptul că autorul include și informații reale în poveste - cum ar fi zona Erzgebirge din Germania, faimoasă pentru tradițiile de Crăciun, dar mai ales pentru jucăriile care se fabrică aici de peste 300 de ani. Populația zonei, care se ocupa inițial cu mineritul, s-a orientat spre alte activități după epuizarea depozitelor de argint și cositor din Munții Erzgebirge (Metaliferii nemțești). Jucăriile din lemn realizate manual - multe dintre ele dedicate Crăciunului - au atras faima micii localități Seiffen, unde există și un Muzeu al Jucăriilor. Aici sunt expuse 5.000 din cele 25.000 de obiecte ale colecției, care include instrumente muzicale, carusele, case de păpuși și tot felul de clădiri și animale domestice în miniatură. Nu aș fi aflat de această minunăție dacă nu citeam cartea lui K.J. Mecklenfeld, iar tot ce îmi doresc acum este un Crăciun petrecut la Seiffen!


Planeta de Aur
Publicată independent, 2014
Număr de pagini: 260


24 de comentarii

  1. Ooooooo! Ce recenzie minunata, Ema! Statuia ta de plush este deja in lucru, dupa cum m-a anuntat Knopf. Tot el m-a anuntat ca se face noapte alba in Biroul de Plush. Aud vajaitul sus-jos al Biroului Pentru Sarituri dar, fiindca tu mi-ai spus sa le dau voie, nu le spun nimic! E petrecere mare si ii las sa se simta bine. Revin cu email! Mii, mii de multumiri din nou! Iuhuuuu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah, nu dormeai nici tu? Și nici plușurile? Mai bine așteptam până dimineață, dar pur și simplu trebuia să public recenzia asta, după atâta liniște țiuitoare pe blog! Mi-e foarte dor să citesc și să scriu, dar lucrările la castelul zburător îmi ocupă cea mai mare parte a timpului. Sper ca lucrurile să se mai liniștească de săptămâna viitoare... Deja visez la vacanța de Crăciun (din păcate nu în Seiffen), când tot ce vreau să fac este să stau la gura sobei (da, acum am sobă) și să citesc pe săturate! :)
      Gata, mă duc să cumpăr o mochetă. Cred că în Biroul de Pluș dormiți cu toții claie peste grămadă după petrecerea de azi-noapte! :))

      Ștergere
  2. Nuuuuu. A fost GROZAV si MINUNAT ca ai scris. Mii de multumiri! Nu am putut dormi de zgomot, dar nu ma plang. Iar daca ei s-au distrat bine atunci sunt fericit. Am sa dorm noaptea urmatoare :-) Cumva Castelul tau suna cam ca cel din Howl's Moving Castle (animatia lui Miyazaki). Este focul vorbitor? Haha :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha, nu știam cum arată Howl's Moving Castle, e foarte simpatic. Al meu e ceva mai obișnuit, dar iarna asta o să tot aud focul boscorodind pe limba lui în sobă. Îmi lipsesc doar o pisică și un pled de molton. :))

      Ștergere
  3. Aha, acum sunt sigur de una dintre postarile mele viitoare, multumim! Va fi despre filme de animatie, un subiect tare drag mie.
    O seara faina, de aici din Biroul de Plush si bezele (de alpaca) de la Knopf!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte faina recenzia! Ma bucur ca ti-a placut si tie si ca suntem pe aceeasi lungime de unda cu privire la roman :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha, multumim de comentariu, Marchize! Speram sa mai auzim de la Domnia Voastra despre cele carti devorate :-)

      Ștergere
    2. Mulţumesc, Răzvan! Am fost destul de reținută la începutul lecturii, dar cartea m-a prins imediat și am citit-o cu mare plăcere. Da, am fost pe aceeași lungime de undă în cazul acestei cărți - din fericire pentru KJ! :))

      Ștergere
  5. Da, da, din fericire pentru mine! Iuhuuu! Nu aveti idee ce fericit m-ati facut amandoi. Mii de multumiri!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce dragut. Cred ca e o carte buna de facut cadou de sarbatori copiilor cuminti :).
    De unde se poate achizitiona?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha, da, aşa e. Cred că ”Planeta de Aur” va fi foarte apreciată de copii - deși văd că, deocamdată, o citesc mai mult adulții. :))
      Cartea poate fi cumpărată doar de pe această pagină, din câte știu eu: http://www.planetadeaur.ro/magazin/ (am înțeles că trasportul în Ro este gratuit). Eu am vrut să o iau pentru un băiețel de patru ani (tot pentru Crăciun), dar KJ mi-a spus că este mai potrivită pentru copii de peste 10 ani, care o pot citi singuri. Mă încadrez. :))

      Ștergere
    2. Haha! Multumesc pentru precizari, Ema. Da, spre surpriza mea sincera am descoperit ca multi adulti o citesc si ei cu placere. Recunosc ca si eu m-am distrat scriind-o - ce „scuza” mai buna ai sa dai in mintea copiilor (sau sa nu iesi din ea!) decat sa scrii o carte de aventuri pentru copii?
      Si multumesc si pentru increderea in potentialul cartii. Asa sa fie!

      Ștergere
    3. Multumesc Roxie pentru intrebare. Asa cum spunea Ema, deocamdata se poate achiziona doar de pe website-urile mele. Cel mentionat de Ema este pentru Romania. Mai exista un magazin pe Facebook (https://www.facebook.com/planetadeaur) si inca unul pentru comenzile din Europa (cel din Olanda, pe care il gasesti daca dai click pe ursuletz). Am in plan o reducere de pret de sarbatori, ca tot se apropie Craciunul :-)

      Ștergere
  7. Pentru doi baieti de 9 si 11 ani este potrivită? Unul este cu gandul doar la orci si elfi - cel de 9 ani (după ce a citit Hobbitul, bineinteles), iar celălalt scrie propriile povești cu și despre lupi... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că este potrivită, da. Nu sunt orci și elfi, dar sunt alte personaje simpatice - și bad guys, evident, ca să țină copiii cu sufletul la gură. :)
      Ia uite, povești cu lupi... Interesant! Băiatul are o pasiune pentru lupi, să înțeleg?

      Ștergere
    2. Daaa, potrivita, multumim de recomandare, Ema.
      Am aplicat deja reducerile de 25% de Craciun pentru Planeta de Aur dar nu am facut tam-tam inca. Urmeaza :-)

      Ștergere
    3. Ce fain ca scrie de pe acum povesti! Is faine? A scris pe vreun blog pe undeva? Mi-s intotdeauna curios sa citesc povesti scrise de romani si cu atat mai mult daca sunt copii inca. Ei au mintile atat de proaspete :-)

      Ștergere
    4. A ajuns deja la al cincilea caiet cu titlul „Povestea spiritului de lup”. Probabil faptul că joacă World of Warcraft (2 ore în weekend :) ) îl influențează, dar nu scrie doar despre lupi. Face tot felul de combinații care te pune pe gânduri. Bineînteles apar și dragoni și tot felul de personaje, în general animale. De scris, scrie foarte frumos. :) Aș vrea și eu două „planete”. Cred că se pot comanda de pe site-ul lor, nu-i așa? <3

      Ștergere
    5. Gata. Le-am comandat. De-abia aștept să le primesc. :)

      Ștergere
    6. Super! Multumim de comanda! Sarbatori feiricite! (continui cu un email :-))

      Ștergere
    7. In sfarsit au ajuns si testoasele de plush zburatoare in Romania! Ma temeam ca le intarzie la vama, sau mai stiu eu ce minune. Dar au ajuns cu bine si probabil azi au plecat deja spre Sibiu, cele doua comandate de tine, Violeta! Sper sa va placa! Multumiri pentru comanda, inca o data. Sarbatori Fericite!

      Ștergere
  8. Gata! Am aplicat reducerea de 25%. Este valabila pana la sfarsitul anului sau/si in limita stocului disponibil. Pe site-ul care livreaza in Romania (www.planetadeaur.ro) este si transportul gratis asa ca, zic eu, este un pret bun.

    Multumesc Ema inca o data pentru recenzia de pe blog cat si cea de pe Goodreads. :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa, așa, puțină reclamă nu strică! :P Uite că ai găsit un client serios, mă bucur. Violeta, sper că cei doi băieți vor fi încântați de aventurile lui Hendrik! „Scriitorului” de nouă ani îi doresc mult spor la scris și, mai ales, să nu rămână niciodată fără inspirație - cine știe ce povești minunate vom citi de el mai încolo! :)

      Apropo de asta, KJ, am văzut că ai avut un concurs de desene, dar cum ar fi să ai și un concurs de povești, așa cum au organizat cei de la editura Arthur?

      Cu plăcere, KJ! Cu programul meu vraiște, am uitat să pun recenzia și pe Gr, dar mi-am adus aminte la un moment dat (cum am realizat acum că am rămas datoare cu niște răspunsuri la una dintre postările mele). :)

      Ștergere
  9. Da, da, multumim! Foarte bine ne-a prins recenzia Domniei Voastre!

    Oooo, spune Knof, Ce Idee Minunata! (iti dai seama, Ema, că dacă aveai deja statuie de pluș, de acum te paște o statuie spațială amplasată pe traseul de aterizare al navetelor ce vin pe Planeta de Pluș din întregul Univers Cunoscut!). Concurs de povestiri! Grozav! Knopf deja are idei despre cum sa organizam. Revenim! Multumim iar!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.