Statistica lecturilor din 2018

joi, 3 ianuarie 2019

cele mai bune cărți citite în 2018

Chiar dacă în 2018 am scris rar pe blog și nici cu lecturile nu mă pot lăuda (bilanțul de pe Goodreads arată că am citit un număr mai mic de pagini ca în anii precedenți), nu se putea totuși să sar peste tradiționala statistică de final de an. Numărul cărților citite mi se pare irelevant, fiindcă o bună parte au fost cărți pentru copii & adolescenți și cam o cincime au avut sub o sută de pagini. Dacă-mi doresc ceva pe plan literar pentru anul care tocmai a început, ar fi să citesc mai des și să reintroduc în lista de lecturi mai multă literatură „serioasă”. Cel mai bun an din punctul ăsta de vedere rămâne 2013, când am redescoperit plăcerea lecturii și am citit mult și foarte variat.

Înainte de a mă ocupa de statistică, iată un scurt bilanț:

  • Planurile de lectură – am citit „G.” al lui Berger, o carte scrisă de un autor bulgar („Un roman natural”, de Georgi Gospodinov) și mare parte din cărțile împrumutate (au mai rămas „Bufnița oarbă”, „Pierdutul paradis” și încă două primite ulterior). Am citit cam jumătate din „Swann”, dar a trebuit să întrerup lectura la un moment dat și n-am mai reluat-o, deși scriitura lui Proust îmi plăcea foarte mult. 
  • Am citit o carte în franceză („Le Cœur de l'homme”, de Stefánsson), restul au fost în engleză și în română. 
  • N-am mai ascultat audiobook-uri. 
  • Am citit mult mai puțină literatură română – se pare că Luna literaturii mioritice îmi era mie de folos, în primul rând, fiindcă mă mobiliza să citesc mai multe cărți autohtone. Din cele șapte cărți citite, cinci au fost cărți ilustrate pentru copii. Slăbuț. 
  • Cum spuneam mai sus, am abordat mai puține lecturi dificile. „G.” și „Swann” au fost singurele provocări serioase în 2018.
  • Am ajuns în sfârșit la câțiva autori în jurul cărora mă învârteam de ceva ani: Italo Calvino, Kurt Vonnegut, Yalom, Cehov (cu o singură povestire, „Kaștanka”), frații Strugațki, Proust.
  • Am descoperit un autor preferat de cărți pentru copii: Roald Dahl. Am citit nu mai puțin de cinci cărți – dintre toate, cel mai mult mi-a plăcut „Vrăjitoarele”.
  • Surpriza anului a fost o carte fără cuvinte: „Mommy?”, de Maurice Sendak.
  • Am citit o autoare din Alaska (Eowyn Ivey, cu „Spre marginea luminoasă a lumii”) și un autor din Scoția (John Burnside, cu „The Dumb House”), țări în care nu mai călătorisem literar până acum.

Mai jos sunt cărțile favorite și cele care merită menționate, împărțite pe diverse categorii. Nu este neapărat un clasament, cam tot ce am trecut aici cred că merită citit (cu excepția dezamăgirilor, evident). Unde există o recenzie, am pus un link în titlu.


  • LITERATURĂ STRĂINĂ

Cărțile preferate
Iubiri dificile, de Italo Calvino
Parfumul, de Patrick Süskind
Disecție, de Han Kang
Trei etaje, de Eshkol Nevo
Povestea unei vieți, de Aharon Appelfeld
Barbă Albastră, de Kurt Vonnegut

Mi-au plăcut și
Dona Flor și cei doi soți ai ei, de Jorge Amado
Tombuctu, de Paul Auster
Axolotul. Povestiri cu cronopi şi glorii, de Julio Cortázar
Refugiații, de Viet Thanh Nguyen
Inima omului, de Jón Kalman Stefánsson
Zile de Crăciun, de Jeanette Winterson
The Dumb House, de John Burnside
G., de John Berger
Dick Ochi-de-mort, de Kurt Vonnegut
Spre marginea luminoasă a lumii, de Eowyn Ivey


  • LITERATURĂ ROMÂNĂ 

Viața și opiniile lui Zacharias Lichter, de Matei Călinescu
Un fel de jurnal: 1973-1981, de Matei Călinescu


  • NON-FICȚIUNE 

Succeed, de Heidi Grant Halvorson
Supraviețuitorii, de David Long
Bonobo și ateul, de Frans de Waal
Efemeride, de Irvin D. Yalom


  • CĂRȚI PENTRU COPII & ADOLESCENȚI

Cărțile preferate
Vrăjitoarele ● Matilda ● Charlie și fabrica de ciocolată, de Roald Dahl
Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele, de Matei Vişniec

Mi-au plăcut și
Foulsham, de Edward Carey
Un băiat numit Crăciun, de Matt Haig
Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul, de Adina Rosetti
Fantastic Mr. Fox ● The BFG, de Roald Dahl
Gata cu pupăturile, mamă!, de Tomi Ungerer
Povestea kendamei pierdute, de Adina Rosetti
Copiii de făină, de Anne Fine


  • CĂRȚI SF & DISTOPII

Picnic la marginea drumului ● Hotelul „La crucea alpinistului”, de Arkadi și Boris Strugațki


  • CĂRȚI GRAFICE

Cărțile preferate
Mommy?, de Maurice Sendak
Vacanța lui Nor, de Ileana și Maria Surducan

Mi-au plăcut și
Fantoma Aniei, de Vera Brosgol


  • Cărți & autori care mi-au depășit cu mult așteptările

Kurt Vonnegut, un autor de care mă îndoiam că va fi pe gustul meu
Iubiri dificile, de Italo Calvino
Supraviețuitorii, de David Long


  • Cărți care s-au dovedit mai slabe decât mă așteptam

Lungdon, de Edward Carey
We Have Always Lived in the Castle, de Shirley Jackson
Unde ai dispărut, Bernadette?, de Maria Semple
Pilda semănătorului, de Octavia E. Butler


  • Cărți foarte slabe (din punctul meu de vedere)

Al cincilea val, de Rick Yancey


  • NIȘTE DATE

Cărți citite în 2018: 61
Literatură română: 7
Volume de proză scurtă: 5
Cărți de non-ficțiune: 7
Cărți pentru copii & adolescenți: 21
Cărți audio: 0
Cărți scrise de femei: 18
Volume voluminoase: 7 peste 400 de pagini
Cea mai lungă carte: „Dona Flor și cei doi soți ai ei” (544 de pagini)


19 comentarii

  1. Si totusi..din punctul meu de vedere..multa lectura..Bravo!:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Andre! Dacă mă uit la câte cărți au citit câțiva prieteni străini de pe Goodreads, mă apucă plânsul, că nu pot pricepe cum au reușit să citească 170 sau 200 de cărți într-un an. :)) Bine, unii dintre ei par să fie la pensie. :D La urma urmei, nu mi-aș dori să citesc mai multe cărți (oricum nu mai am timpul liber din 2013), ci să mă opresc mai des la lecturi care-mi pun neuronii la treabă. Ușor de zis, mai greu de făcut după o zi obositoare, când tot ce-mi doresc e o lectură lejeră și amuzantă. :)

      Ștergere
  2. Ce-mi plac statisticile! Si eu, la inceputul fiecarui an, scriu pe Goodreads ce-mi doresc de la anul in curs dpdv al lecturii, dar anul asta chiar nu stiu ce sa scriu... nu cred ca am vreo anumita intentie, sau poate o sa-mi vina mai tarziu. Oricum, din pacate, statusurile pe care le scrii pe Goodreads se pierd in neant si, daca nu le vad usor uit de ele. Ar fi frumos sa poti sa le pin-uiesti pe pagina contului de Goodreads - ar fi interesant de vazut dupa un an, daca te-ai tinut de ce ti-a propus sau nu. Hmm... ar trebui sa fac lobby pentru asta la Goodreads, cum fac si pentru introducerea jumatatilor de stea :D.

    Ar trebui reintrodusa Luna lecturilor mioritice, ma ajuta si pe mine. Asa ma motivam sa citesc si eu carti romanesti :)

    Am tot dat tarcoale cartii Fantoma Aniei, ba pe la targuri, ba prin librarii, dar ma gandeam ca ar fi prea de copii si nu mi-ar placea. Acum citesc recenzia ta despre ea.
    Berdardette m-a dezamagit si pe mine (stiu ca mi-ai zis ca nu prea te-a dat pe spate), dar prea voiam sa o citesc. Dar deloc nu mi-a placut. In schimb lui Rosu Vertical i-a placut mult si m-a facut sa ma gandesc ca poate n-am inteles-o eu :(

    Sper ca anul asta sa faci tot ce ti-ai propus dpdv al lecturilor. Ia uite, acum vad ca ai si un articol despre planuri de lectura pentru 2018. E interesant de vazut (de vorbeam mai sus) ce ti-ai propus la inceput de 2018 si cum a evoluat anul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hihi, și mie-mi plac, deși să lucrezi efectiv la o statistică poate deveni tare enervant.

      Unde scrii tu pe Goodreads ce-ți dorești de la noul an? Nu cred c-am văzut vreodată așa ceva, în afara acelui reading challenge. A, zici că e un status? Până una-alta, poți salva link-ul la Bookmarks, ca să fie ușor de accesat. Eu m-am lămurit că n-are rost să mai fac planuri elaborate, pentru că n-o să mă țin de ele – și adevărul e că prefer o doză de imprevizibil când vine vorba de lecturi. Planurile din 2018 au fost ceva mai realiste și observ că m-am achitat de o parte din ele (oricum nu erau multe, hihi).

      Legat de Bernadette, nu cred că ar trebui să-ți faci probleme că n-ai înțeles-o, mai degrabă e vorba de o diferență de gusturi. Mă îndoiesc că toată lumea rezonează cu stilul în care e scrisă cartea și cu umorul lui Semple. Eu i-am dat trei stele, pentru că unele lucruri chiar mi-au plăcut, dar mă așteptam să fie o lectură mult mai bună (cam după o treime sau pe la jumătate – nu mai țin minte exact – mă simțeam atât de neimplicată în viața personajelor, că mă gândeam să abandonez cartea).

      Ha, mă bucur să aud că te-a motivat luna mioritică, adevărul e că și pe mine m-a mobilizat să citesc mai multe cărți românești. O s-o reiau anul ăsta, deși nu sunt sigură că august e cea mai potrivită perioadă – de fiecare dată au intervenit călătorii neplanificate și mă trezeam că trece luna fără să citesc ce-mi propusesem.

      Ștergere
    2. Și pentru mine Bernadette a fost o mare dezamăgire. Ce-i drept, aveam așteptări foarte mari tocmai pentru că toată lumea vorbea la superlativ despre ea. Mi s-a părut foarte dezlânată dpdv al scriiturii, lipsită de emoție, și, da, nici mie nu mi-a păsat de personaje.

      Ștergere
    3. Roxie, după cum vezi, nu ești singura căreia nu i-a plăcut Bernadette.
      Dana, ar trebui să faci o listă cu cărțile astea de la care ai avut așteptări mari (pentru că altora le-au plăcut), dar pe tine te-au dezamăgit. Am observat de-a lungul timpului (uneori dând accidental peste un comentariu de-al tău *de-ale tale, huh*) că ai strâns o colecție serioasă de astfel de titluri. :))
      Nah, e vorba de gusturi. De pildă, eu întâmpin probleme cu scriitura înzorzonată (gen Anthony Doerr, Donna Tartt) și cu cărțile americane contemporane care au în centru familii disfuncționale (îmi dau seama că e o generalizare, dar cam tot ce am citit pe tema asta mi-a displăcut; cu siguranță sunt și destule excepții, sper să dau peste ele la un moment dat).

      Ștergere
    4. Dana, exact asa am simtit si eu legat de Bernadette. Dar am auzit ca se face si film dupa ea si mi-am zis ca trebuie sa fie o carte buna pe care n-am inteles-o eu.
      Ma simt mai bine acum :D ca nu sunt singura care n-a rezonat cu Bernadette.

      Ștergere
  3. Sunb cartile de la Currently reading apar 3 butoane - View all books, Add a book si General update, doar ca statusurile pe care le pui se pierd in neant, deci n-am facut nicio filozofie. Ar trebui, cred, sa-mi scriu pe telefon sau intr-o agenda, ca sa pot sa le citesc la finalul anului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dap, cred că e mai eficient să îți scrii planurile pe o foaie și să o lipești undeva în apropierea biroului, pe dulap, pe oglindă sau pe interiorul ușii de la baie. :D

      Ștergere
  4. De ce aveam wu impresia că ai citit Parfumul (mișto carte, ai dreptate) mai demult? În altă ordine de idei iar m-ai inspirat să fac și eu un bilanț (maybe :D .
    La mulți ani, Ema dragă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil pentru că am citit cartea pe la începutul anului, un moment destul de îndepărtat, chiar dacă avem mereu senzația că timpul trece foarte repede. :D Și eu pățesc asta, uneori sunt convinsă că am citit o anumită carte în anul precedent. Noroc cu listele de pe Goodreads. :)
      Sper să faci curând un bilanț cu cărțile care ți-au plăcut (și displăcut) în 2018, chiar sunt curioasă. Îți doresc un an foarte bun, dragă Stela! :)

      Ștergere
  5. PS „wu” e un „eu” cu deștul pus alăturea de tastă :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Ai citit multe cărți, mă bucur că ai revenit mai des și pe blog. Am redeschis și eu fostul Cafea cu taifas :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, Coffee, ce surpriză! Chiar mă întrebam mai demult ce-i cu tine de n-ai mai publicat nimic.
      În ultima vreme am scris destul de rar și habar n-am dacă anul ăsta o să am mai mult spor, dar blogul mi-e prea drag ca să-l abandonez. Sper ca tu să revii cu forțe proaspete. :)

      Ștergere
  7. Vad ca l-ai atacat si pe Matei Calinescu. Cred ca te-ar impresiona "Povestea lui M", scrisa la 40 de zile de la moartea fiului sau, bolnav de autism, la 25 de ani.

    https://atelier.liternet.ro/articol/2764/Matei-Calinescu/Portretul-lui-M.html
    https://editura.liternet.ro/carte/189/Matei-Calinescu/Postscriptum-la-Portretul-lui-M.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, l-am atacat și nu oricum, ci cu două cărți citite aproape în paralel. :) Culmea, am început cu două cărți împrumutate de la bibliotecă, deși aveam deja acasă „Povestea lui M”, pe care am primit-o în dar de la o cititoare necunoscută. O să ajung și la cartea asta, chiar vreau să o citesc, mai ales că m-am apropiat de Matei Călinescu prin intermediul jurnalului său (pe care l-am împrumutat doar cu gândul să-l frunzăresc, dar am ajuns să-l citesc cap-coadă).

      Ștergere
  8. HI! Am și eu un blog care e abia la început mi-ar plăcea să îl vizitați
    mersi :)
    https://descoperindmistere.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.